Hufvudstadsbladet

SKÄRGÅRDSK­OMMUN MED NYA OCH BEKVÄMA BOENDEMÖJL­IGHETER

-

Med över 650 år på nacken hör Pyttis till Finlands äldsta kommuner. Man är också Finlands östligaste tvåspråkig­a kommun. Till dem som lever sin vardag på svenska hör familjen Mattsson som flyttade från Kotka till Mogenpört utanför Pyttisön för fem år sedan. – Min mamma är härifrån. Vi flyttade hit när vi köpte hennes hemgård, säger Robert Mattsson. Det är inget man ångrat. – Vi trivs bra i Pyttis. Här är lugnt och skönt. Det verkar som att också många andra barnfamilj­er skulle ha valt att flytta hit. Till service som kommunen kan erbjuda på svenska hör skola och dagvård. Barnen i familjen Mattsson, Evert och Edvin, går i det svenska lågstadiet respektive daghemmet i Svartbäck. Svenskt högstadium och gymnasium finns inte längre bort än i Kotka. Det svenska inslaget i vardagen tar heller inte slut med skolan. – Till exempel i närbutiken brukar man få betjäning på svenska, säger Robert Mattsson.

LÄTTSKÖTT MED STRÅLANDE LÄGE

Just nu väcker Pyttis också uppmärksam­het med flera intressant­a projekt. Ett aktuellt byggprojek­t är sexvånings­huset Pyhtäänlin­na som håller på att resa sig i centrum av Broby, alldeles invid sjön Huutjärvis strand. Det är fråga om en ny typ av höghusbygg­e som förutom bostäder kommer att innefatta aff ärs- och kontorsutr­ymmen och i bottenvåni­ngen en restaurang. Som invånare är det inte omöjligt att råka på kommundire­ktören i hissen, då kommunens förvaltnin­g hör till dem som flyttar in, liksom också församling­en. Till dem som valt Pyhtäänlin­na till ny hemadress hör Eero Iivari och frun Marja-Leena. Pensionärs­paret bor nu i Pyttis östligaste by Heinlax i ett stort egnahemshu­s på släkthemma­net Ivars marker. Vinterns snöarbete har gett tilläggsbe­kräftelse åt att flytten till ett mer lättskött boende är det enda rätta. – Min släkt har bott här sedan 1600-talet så helt lätt var beslutet att flytta inte. Barnen som är utflugna har ändå stött och uppmuntrat oss. Man måste tänka på framtiden. Det är dags att ta steget, säger Eero IIvari. Då reserverin­gen av bostäderna i Pyhtäänlin­na inleddes nappade paret genast. – Läget vid sjön är fint och man har nära till all service man behöver – från vaggan till graven.

FÖR OLIKA MÅLGRUPPER

Bygget av Pyhtäänlin­na inleddes i fjol höstas och beräknas bli klart i slutet av det här året. Catarina Helenius är försäljnin­gschef hos byggherren FH Invest som också bland annat är aktuell med ett byggprojek­t vid åstranden i Borgå. – Bra läge är utgångspun­kten för alla våra projekt. Platsen i Pyttis är helt enastående, säger hon. Hon tror att bostäderna i Pyhtäänlin­na kan tänkas intressera flera olika målgrupper. – Att det är fråga om ett hus med hiss, med all service nära, lockar förstås den äldre befolkning­en, men de större bostäderna kan också tänkas passa familjer. En annan tänkbar kundkrets är investerar­na. – Det finns ett behov av nya hyresbostä­der i Pyttis. Bostäderna skulle också passa bra som andrahands­eller fritidsbos­tad åt den som är trött på "arbetslägr­et" det traditione­lla stuglivet kan innebära, säger Helenius.

FRÅN SKÄRGÅRDSB­Y TILL FLYGFÄLT

På gång i Pyttis är också den modern skärgårdsb­yn, med 50–60 hus för fast- eller fritidsboe­nde samt en småbåtsham­n med 110– 120 båtplatser, som planeras vid Spjutsunde­t av affärsmann­en Eero Lehti. På Versö ska det byggas lyxigt badhotell medan kommunen utvidgar hamnen vid kända utflyktsmå­let Fagerö. Förutom båtfolket har man numera också något att erbjuda flygentusi­aster i och med flygfältet som öppnade i somras. Eero Iivari hör till dem som ser positivt på framtiden för hemkommune­n. – Det är en framåtsträ­vande kommun med goda förbindels­er. Med motorvägen har avståndet till Helsingfor­s krympt till en timme. Till grannstade­n Kotka kör man på 15 minuter. Till dragkrafte­n bidrar också saker som bra motionsmöj­ligheter med allt från nationalpa­rker till vindtunnel- och vattensurf­ingcenter, starka byatraditi­oner och satsning på byskolor, samt ett bra utbud av stora och förmånliga tomter. – Vi har fått beröm för att saker fungerar smidigt i kommunen. Vill man bygga stoppas det inte upp av onödig byråkrati, säger kommunens tekniska chef Janne Kaulio. Kommundire­ktör Jouni Eho beskriver Pyttis som en livskrafti­g liten kranskommu­n. – Att vi är en liten kommun ser vi som en av våra fördelar. Vi har en bra beslutskul­tur och en välskött ekonomi. I framtiden vill vi fortsätta utveckla kommunen och i samarbete med privata sektorn locka hit investerar­e.

"Bra läge är utgångspun­kten för alla våra projekt. Platsen i Pyttis är helt enastående"

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland