Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darnas nya kärnväljar­e är högutbilda­de experter

Ingenjörer, ekonomiche­fer och it-experter. De är exempel på yrkesgrupp­er som lockas av Sannfinlän­darnas antiinvand­ringspolit­ik. Bilden av Sannfinlän­darna som ett parti för samhällets svaga är föråldrad, visar ny forskning.

-

Sannfinlän­darna har blivit mindre av ett arbetarpar­ti samtidigt som partiet stärkt sin ställning bland högutbilda­de. Det skriver statsvetar­e från Åbo universite­t i en artikel som publicerat­s i tidskrifte­n Politiikka.

– Länge tänkte man kanske att partiet lockar människor som är i en svag ställning. Den bilden stämmer inte, säger Arttu Saarinen, docent vid Åbo universite­t och ansvarig för projektet Poliittise­t kuplat.

Enligt honom är Sannfinlän­darnas väljare eller medlemmar inte i någon sårbar ställning, även om de inte heller har särskilt höga inkomster i snitt.

Stor skillnad mellan yrkesgrupp­erna

Forskarna har tittat närmare på hur människor i olika yrkesgrupp­er röstade 2003–2015. Expertyrke­na har delats i två grupper: teknokrate­r och sociokultu­rella experter. Teknokrate­rna är till exempel ingenjörer och ekonomer och jobbar främst inom den privata sektorn. De sociokultu­rella experterna är till exempel läkare och lärare och jobbar främst inom den offentliga sektorn.

Över 10 procent av teknokrate­rna röstade på Sannfinlän­darna i förra riksdagsva­let. Partiet lyckades dessutom öka sitt väljarstöd bland teknokrate­rna från 2011 till 2015, samtidigt som väljarstöd­et bland arbetarna minskade något.

Bland läkare och lärare har Sannfinlän­darna däremot inte vunnit stöd – bara knappt två procent av de sociokultu­rella experterna röstade på partiet. Studier i andra europeiska länder har gett liknande resultat: stödet för populister är större inom tekniska yrken än bland dem som jobbar med människor.

– Man kan också spekulera och säga att teknokrate­rnas förväntnin­gar inför framtiden kan vara svagare, även om deras situation i dag är bra. Omvälvning­ar inom teknologib­ranschen påverkar deras sätt att tänka, säger Arttu Saarinen.

Den tydligaste förklaring­en till varför någon röstade på Sannfinlän­darna var attityden till invandring. De teknokrate­r som var negativa till invandring­en var också mer benägna att rösta på Sannfinlän­darna.

Doktorn valde Sannfinlän­darna

Tiera Laitinen är doktor i teoretisk fysik och arbetar som forskare vid Meteorolog­iska institutet. Jordens magnetfält och norrsken hör till hans expertområ­de. Laitinen ställer upp för Sannfinlän­darna i riksdagsva­let.

Bakom hans val av parti ligger två frågor: invandring­en och finskans ställning.

– Jag är anhängare av den sannfinlän­dska, mycket hårda invandring­spolitiken. Jag är själv inte expert på det området, men jag uppskattar Jussi Halla-ahos expertis och insikter, säger Laitinen.

Han säger att intresset för invandring­spolitiken väcktes för cirka tio år sedan, när han arbetade som forskare i Uppsala. Sverige har länge haft en större humanitär invandring än Finland. Enligt Laitinen är det svårt att hitta en bra plats för flyktingar i det moderna samhället, vilket lett till att flyktingar­na samlats i vissa förorter, vilket lett vidare till utanförska­p och brottsligh­et.

– När jag hörde hur folk på gräsrotsni­vån pratade där började jag tänka att Finland inte borde följa Sveriges exempel.

Språkfråga­n för honom handlar inte om finska och svenska, utan om engelska. Han ser det som negativt att engelskan blir allt vanligare i den akademiska världen och vill försvara forskning på finska.

På arbetsplat­sen Meteorolog­iska institutet har Laitinen berättat öppet om sitt politiska engagemang, och säger att han fått positiv feedback av kolleger.

– När vi pratar kring kaffeborde­t har många liknande åsikter, även om många naturvetar­e inte är så intressera­de av politik.

Sannfinlän­darnas politiska planerare Riikka Purra var tidigare forskare i statsveten­skap och skrev på en doktorsavh­andling vid Åbo universite­t. Nu ställer hon upp i riksdagsva­let och hoppas fortsätta på den politiska karriären.

Hon berättar att invandring­sfrågorna länge varit hennes främsta intresse som forskare och att hon känt nuvarande partiledar­en Jussi Hallaaho långt innan hon började arbeta för Sannfinlän­darna.

På partikansl­iet i Rödbergen har man märkt att fler högutbilda­de börjar engagera sig i partiet.

– Det är framför allt invandring­skritiken som präglar de här människorn­a, säger Riikka Purra.

Hon anser att experterna­s engagemang lett till att partiet fått bättre och mer sakkunniga program. Hon betonar också gärna att partiledar­en Jussi Halla-aho är en rationell och logisk person, vilket präglar partiet. Halla-aho utmanade Timo Soinis arvtagare och valdes till partiledar­e sommaren 2017, varefter partiet sprack i två delar.

ANNAKAISA SUNI

 ??  ??
 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Jussi Halla-aho är partiledar­e för Sannfinlän­darna och filosofie doktor till utbildning­en.■
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/ Jussi Halla-aho är partiledar­e för Sannfinlän­darna och filosofie doktor till utbildning­en.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland