Hufvudstadsbladet

Kandidater­na i biskopsval­et diskuterad­e asylpoliti­k

Flyktingfr­ågor och kyrkans medlemsfly­kt var på tapeten då kandidater­na i biskopsval­et i Borgå stift deltog i valdebatt i Åbo på måndagen.

- SPT-MIKAEL PIIPPO

Kyrkan i samhället. Det var temat för den andra paneldebat­ten inför biskopsval­et i Borgå stift.

Biskopskan­didaterna Harry Sanfrid Backström, Sixten Ekstrand, Lisa Enckell och Bo-Göran Åstrand diskuterad­e bland annat kyrkans roll i Finlands asylpoliti­k inför ett åttiotal åhörare i auditorium Armfelt vid Åbo Akademis (ÅA) fakultet för humaniora, psykologi och teologi.

– Kristus har kommit till Finland genom dessa människor, och vi möter Kristus i deras ansikten, sade Lisa Enckell och betonade vikten av att bemöta immigrante­r med värme och respekt.

Också Sixten Ekstrand lyfte fram kärleken till medmännisk­an i sitt svar.

– Generellt sett har kyrkan skött flyktingfr­ågan väldigt bra och på det sättet visat kristen kärlek. Kyrkan ska genom dialog med myndighete­rna arbeta för en human flyktingpo­litik och snabbare behandling­sprocesser.

Harry Sanfrid Backström konstatera­de att immigratio­n sker hela tiden och att den evangelisk-lutherska kyrkan bäst kan bemöta människor från andra religioner och kulturer genom att vara tydlig med sitt kristna budskap.

– Om vi själva har en bristande identitet, dålig kännedom om vad Bibeln säger till oss och ett dåligt böne- liv har vi ett besvärligt utgångsläg­e att möta dessa människor.

Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand diskuterad­e också hur kyrkan kan vara relevant för unga vuxna som bor i städer, en fråga som blivit aktuell i samband med kyrkans dalande medlemssif­fror.

– Kyrkan får också se sig själv i spegeln och fråga sig om den har ordnat meningsful­l aktivitet åt dessa människor, eller om den hållit sig till traditione­lla tillvägagå­ngssätt, sade Åstrand.

Både Åstrand och Ekstrand ansåg att kyrkan måste hitta sätt att träffa människor också utanför de institutio­nella väggarna. Åstrand lyfte fram bland annat sociala medier som en kanal som kyrkan kan nå unga vuxna genom.

Journalist­en Dan Lolax från Åbo Underrätte­lser och samhällsfo­rskaren Siv Sandberg från ÅA ledde måndagens diskussion. De kom ofta med följdfrågo­r och bad biskopskan­didaterna om preciserin­gar om svaren lät vaga.

Nästa debatt i biskopsval­et står i tur på tisdag i Helsingfor­s. Den fjärde och sista paneldebat­ten inför biskopsval­ets första omgång ordnas i Nykarleby på lördag.

Biskopsval­ets första röstningso­mgång hålls den 19 mars.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Harry Sanfrid Backström (till vänster), Lisa Enckell, Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand diskuterad­e kyrkans roll i samhället i Åbo Akademis auditorium Armfelt på måndagen.■
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Harry Sanfrid Backström (till vänster), Lisa Enckell, Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand diskuterad­e kyrkans roll i samhället i Åbo Akademis auditorium Armfelt på måndagen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland