Hufvudstadsbladet

Forntidens ben viskar till oss – urgammalt dna ger ny kunskap

För sju år sedan hittade man ett fornfynd i en åker i Janakkala. Bredvid det manliga skelettet låg två svärd, ett från vikingatid­en och ett från korstågsti­den. Men vem var den mystiska mannen, vad vet vi om honom i dag? Dna kan ge oss svaret – på en del s

- SPT/CATARIINA SALO

Professor Jan Storå, ursprungli­gen Åbobo, är professor i osteoarkeo­logi vid Stockholms universite­t. Han lär sina studenter Skandinavi­ens fauna i skelettfor­m, en specialist­utbildning inom arkeologi. När arkeologis­ka fynd görs är det ofta ben som grävs upp, då behöver man kunna sina skelettdel­ar.

Vi befinner oss i museet Vapriikkis lokaler i Tammerfors. Ett seminarium om forntids-dna och svärdmanne­n i Janakkala ska just börja. Kön av åhörare ringlar sig långt utanför auditoriet, folk får vända i dörren när platserna fylls. Den gamla svärdmanne­n från 1300-talet intressera­r och väcker nyfikenhet.

Ett av de forsknings­projekt Storå jobbar med för tillfället är Atlas, där man studerar Skandinavi­ens befolkning­sstruktur från ett genetiskt perspektiv. Det här är något man kunnat studera först de senaste fem, sex åren, när man lärt sig extrahera och tolka forntida dna ur skelett.

– Som skelettfor­skare är jag fascinerad över vad vi kan få ut för ny kunskap ur gamla ben. Vi har kunnat börja kartlägga olika befolkning­sstrukture­r efter istiden, under stenåldern och fram till järnåldern, hur människorn­a spred sig och var de troligen hade sina rötter. Vi har fått väldigt många nya insikter om hur vår förhistori­a egentligen ser ut, säger Storå.

”Svärdmanne­n och jag är kompisar”

Forntida dna är i blickfånge­t också nu när svärdmanne­n från Janakkala undersöks. År 2013 fick arkeolog Simo Vanhatalo på Finlands nationalmu­seum ett samtal om ett fynd i en åker i Janakkala. Tillsamman­s med några kollegor åkte han till Tavastland för att se på fyndet. Och visst var det värt resan.

Vanhatalo jobbar inte längre kvar på Finlands nationalmu­seum, men fyndet får han inte ur tankarna.

– Svärdmanne­n snurrar ännu i mitt huvud, vi är kompisar. Jag försöker hålla hans parti, säger Vanhatalo.

Under seminariet berättar Vanhatalo hur de grävde fram mannen och hans svärd. Svärden har undersökts och man tror att mannen var någon form av soldat eller ryttare.

Hur många svärd kan man ha?

Vad vet man då om svärdmanne­n? I ärligheten­s namn, inte mycket, trots att det har gjorts stora framsteg i undersökni­ngarna om den avlidna.

– Vi vet inte mycket om personen, men gravläggni­ngen är speciell. I graven finns ett svärd från vikingatid­en och ett från korstågsti­den.

Man har antagit att det ena svärdet varit den döda mannens svärd, och det andra hans förfaders. Genom olika undersökni­ngar har man nyligen ändå fått fram att båda de begravda svärden brunnit, vilket kan betyda att de varit med om gravbränni­ngar. Då vaknar frågan, är inget av svärden faktiskt Janakkalam­annens – eller finns det ett tredje svärd?

Vanhatalo vet berätta att det i samma åker hittats svärddelar på 1970-talet, som kunde tillhöra den begravda.

Båda forskarna är mycket försiktiga när de uttalar sig om fakta kring Janakkalam­annen och säger att resultaten är preliminär­a.

– Men vi är ganska säkra på att den här individen landar inom den genetiska variation som är vanlig i Finland i dag, säger Jan Storå.

Med det kan vi konstatera att mannen, för dna:t har kunnat fastställa att det är frågan om en biologisk man,verkar ha samma typs gener som vi i dag har i Finland. Det säger i själva verket inte mycket om hans sociala omgivning eller varifrån han kommer.

Analyser omkullkast­as

När man studerat Janakkalam­annens arvsmassa har flera intressant­a fakta kommit fram. Man ser till exempel att det mitokondri­e-dna som nedärvs på mödernet återfinns hos cirka trettio procent av dagens finländare. Däremot är den dödes y-kromosom betydligt ovanligare, under tre procent har en sådan i Finland i dag.

– Ja, det betyder att det är en ovanlig kombinatio­n i dag, men vi vet ju inte hur ovanlig den var då, säger Storå.

Att få fram mera kunskap om den genetiska variatione­n från forntiden är vitalt för att vi ska kunna få fram mer informatio­n om Janakkalam­annen.

– När vi väl publicerar resultaten av Janakkalam­annens genetiska variation kommer den att finnas tillgängli­g för alla. Han kan finnas med i framtida studier och så att säga leva i dem.

Arkeogenet­iken lever i ett brytningss­kede där en ny studie kan omkullkast­a analyser med några månaders mellanrum.

– Det är spännande med det här området, att det är just nu det gäller. Den generella tolkningen om Janakkalam­annen är nog robust, men det kan ändras i detaljer. Vi håller på och lär oss hela tiden, säger Storå.

Det går alltså långsamt, men det kommer fram nya fakta hela tiden.

– Vi kanske kan komma tillbaka på hösten och berätta nya fakta om vem svärdmanne­n från Janakkala var, säger Storå.

Vi vet inte mycket om personen, men gravläggni­ngen är speciell. Ett svärd från vikingatid­en och ett från korstågsti­den fanns i graven.

Simo Vanhatalo

arkeolog

Som skelettfor­skare är jag fascinerad över vad vi kan få ut för ny kunskap ur gamla ben. Vi har kunnat börja kartlägga olika befolkning­sstrukture­r efter istiden, under stenåldern och fram till järnåldern, hur människorn­a spred sig och var de troligen hade sina rötter.

Jan Storå

professor i osteoarkeo­logi

 ?? FOTO: SPT/CATARIINA SALO ??
FOTO: SPT/CATARIINA SALO
 ?? FOTO: SPT/CATARIINA SALO ?? Simo Vanhatalo har grävt fram Janakkalam­annen medan Jan Storå undersöker mannens dna.
FOTO: SPT/CATARIINA SALO Simo Vanhatalo har grävt fram Janakkalam­annen medan Jan Storå undersöker mannens dna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland