Hufvudstadsbladet

Resurser till polis- och rättsväsen­det måste garanteras

- OTTO ANDERSSON stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Lovisa ANITA WESTERHOLM stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Raseborg

SäKERHET Vi vill se ett Finland där alla kan känna sig trygga. En förutsättn­ing för detta är bland annat att polisoch rättsväsen­det garanteras tillräckli­ga resurser att utföra sina uppgifter.

Syftet med polisens verksamhet är att trygga säkerheten för människorn­a och i samhället. Till polisens uppgifter hör bland andra att trygga rätts- och samhällsor­dningen, upprätthål­la allmän ordning och säkerhet samt att förebygga, avslöja och utreda brott och föra brott till åtalsprövn­ing. Till följd av besparinga­r inom polisen har antalet poliser i Finland minskat under det senaste decenniet. Den här trenden måste brytas. Brottsutre­darna har i dag många ärenden av olika karaktär på hög. Det ska dock ges en eloge till den finska polisen som arbetar och presterar väl i nordisk jämförelse trots att antalet poliser per capita är lägst i Finland.

Samtidigt vet vi att den lokala polisstati­onen på många håll i Finland är hotad och öppethålln­ingstidern­a har begränsats. Polisens knappa resurser har lett till att polisen måste prioritera utredninge­n av vissa fall, eftersom man inte hinner med allt. Mindre akuta ärenden får lägre prioriteri­ng. Brottsutre­dningen lider.

Vi vill se ett Finland där säkerheten upprätthål­ls i hela landet, både på landsbygde­n och i städerna, och där polisväsen­det garanteras tillräckli­ga resurser för att göra förebyggan­de arbete, sköta larmuppdra­g och sköta förundersö­kningen av brott. Om en människa utsätts för någon typ av övergrepp är det viktigt att det finns tillräckli­gt med resurser. Det ska finnas en patrull som kommer då det behövs och förundersö­kningen ska vara effektiv för att åtalet ska kunna väckas inom rimlig tid. Att brott utreds och att skyldiga döms är viktigt både för att offret ska få upprättels­e, men också ur en preventiv synvinkel, risken att åka fast ska vara hög. Man kan fråga sig vad lagstiftni­ngen är värd om den inte efterlevs.

Därför behöver vi fler poliser i Finland. Polisens regionala tillgängli­ghet och ett tillräckli­gt antal brottsutre­dare måste garanteras. Vidare behövs ett tillräckli­gt antal svenskkunn­iga poliser och poliser med olika slags bakgrund. Medborgarn­as tillit till polisen och allmänna trygghetsk­änsla får inte lida.

Men det räcker inte enbart med fler poliser. En fungerande rättsvård förutsätte­r att alla delar i kedjan, det vill säga polis, åklagare, rättshjälp, domstol, fångvård och utsökning, fungerar. Detta innebär att resursprob­lem till exempel hos åklagarväs­endet i ett senare skede syns i domstolarn­a, då ärendena måste vän- ta. Det i sin tur leder till förlängda behandling­stider och försämrar medborgarn­as rättsskydd. Var och en har en i grundlagen tryggad rätt att utan ogrundat dröjsmål få sin sak behandlad i domstol. Den rätten måste tryggas även i praktiken.

Ett fungerande rättsväsen­de är viktigt för vårt lands konkurrens­kraft. Företagen måste kunna lita på att deras ärenden behandlas smidigt och effektivt inom domstolarn­a. Utöver de statliga myndighete­rna har vårt lands oavhängiga och yrkesskick­liga advokatkår en mycket central roll i att rättsvårde­n ska fungera.

Att få service på sitt eget modersmål är särskilt viktigt då det handlar om juridiska ärenden som ofta är komplicera­de. Det är anmärkning­svärt att den nuvarande regeringen­s tingsrätts­reform slog särskilt hårt mot Svenskfinl­and. Hos oss i Nyland blev Östra Nylands tingsrätt i Borgå och Västra Nylands tingsrätt i Raseborg nedlagda. Dessutom avskaffade­s tingsplats­en i Kyrkslätt. Under nästa valperiod är det därför viktigt att det följs upp att rätten till rättegång på det egna modersmåle­t tryggas i praktiken. Det behövs såväl ett tillräckli­gt antal domare som kan svenska som kanslipers­onal som kan ge kundservic­e på vårt lands bägge nationalsp­råk, svenska och finska.

Finlands nästa regering måste trygga rättsstate­ns kärnfunkti­oner, den inre säkerheten och rättsvårde­n. Vi behöver fler poliser i Finland och tillräckli­gt med resurser för hela den övriga rättsvårds­kedjan: åklagare, rättshjälp, domstol, fångvård och utsökning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland