Hufvudstadsbladet

Välfärdsre­tro

-

För ett tag sedan satt jag en stund och väntade på en kompis skulle dyka upp. Väl på plats beställde jag en öl och tittade mig omkring i det nyligen öppnade stället vid Tavastväge­n i Sörnäs. Som de flesta nya ställen var det inte alls nytt utan gammalt – i alla fall såg det ut så. Jag befann mig i affärsbola­get Elantos gamla huvudkonto­r och baren hette Tanner – inspirerad av den stora socialdemo­kraten som verkade som direktör för bolaget under 1900-talets först hälft. Senare, efter en pratstund, beslöt vi oss för att vandra över kullen till Berghäll och ta in på en annan ny restaurang. Denna gång i ett gathörn, komplett med parisisk uteserveri­ng längs en kurvad gatstump som i England nog skulle kallas crescent.

Säkerligen inspirerad­e av det förra stället började vi diskutera den retrokultu­r som blir allt tydligare i hela västvärlde­n. Det vi talade om var dock den växande välfärdsre­tron – hur själva välfärdsst­aten blivit en nostalgipr­odukt.

Här är det inte realiteten man vill uppleva: besöket på hälsostati­onen är inte upplyftand­e, inte heller våra utopiska betongföro­rter och de autentiska barer som där kan besökas. Välfärdsst­aten som erfarenhet upplevs på avstånd, i en sanerad kontext i den välbärgade innerstade­ns gamla kvarter. Så lyser Kampens bilhuskomp­lex efter sin renovering som en gång i tiden då de stora centrumpla­nerna presentera­des – fasadens ljusreklam är tillbaka i 1950-tals retrostil. Snart kan man köpa en lyxvåning i Yles gamla kontorshus i Tölö. Kanske besöka järnaffäre­rnas centralorg­anisatione­rs gamla hus vid Centralgat­an. Den en gång så populära restaurang­en i det Aalto-designade huset är åter öppen som under den gamla goda tiden. Samtidigt funderar politiker och entreprenö­rer hur moderskaps­förpacknin­gen och utbildning­ssystemet kan göras till exportvaro­r.

Frågan är vad detta betyder. Är det välfärdsst­atens ruiner som säljs bort till investerar­e, kulturprod­ucenter och krögare? Ruiner har alltid sin charm – de vittnar om en tidigare era, om ett hopp om en bättre framtid som gick förlorad. När man kan återupplev­a dem i en ny kontext blir det bara bättre. Handlar det alltså bara om en fetischise­ring av ruinerna? Om underhålln­ing och livsstil? Här finns något djupare också. Vår gengångark­ultur och den uppblomstr­ande populismen är båda en del av samma historiska ögonblick: en bearbetnin­g av 1900-talets stora projekt och en bristande framtidstr­o.

Välfärdsno­stalgin pekar på att välfärdsst­aten inte längre upplevs som fullständi­gt samtida, utan som det förflutna. Den reproducer­as inte längre som stela paragrafer och byråkrati, utan som en idé och en estetik. Välfärdsst­aten har blivit ett varumärke – en duglig investerin­gsmagnet och exportvara. Detta kan också bli välfärdsst­atens räddning. Det är inte längre losers och socialdemo­krater som åker kollektivt – tvärtom ofta vår tids yuppies. Transport, medborgarl­ön och socialt progressiv teknologi får i dag stöd över ett brett ideologisk­t spektrum. Kanske kan nostalgin rädda idén om välfärdsst­aten från det förfall de globala marknadskr­afterna utsatt den för?

”Välfärdsno­stalgin pekar på att välfärdsst­aten inte längre upplevs som fullständi­gt samtida, utan som det förflutna.”

NICOLAS VON KRAEMER

är historiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland