Hufvudstadsbladet

Lyhörd bibeltolkn­ing

- BJöRN VIKSTRöM biskop, Borgå stift

HOMOSEXUAL­ITET Jag har ingen illusion om att få Joakim Förars (HBL Debatt 10.2) att ändra ståndpunkt. Direkta sakfel bör dock rättas till. Förars hävdar att förståelse­n för vad homosexual­itet är inte har förändrats sedan Bibelns tillkomst. Påståendet vittnar om ovilja att ta till sig aktuell vetenskapl­ig forskning och oförmåga att lyssna direkt på de människor vars kärlek och längtan efter fysisk närhet han så kategorisk­t fördömer.

Förars hävdar vidare att kaplan Engström fått en varning av mig trots att han enbart citerat Bibeln. I kaplanens

insändare ingick emellertid inget bibelcitat.

Förars missar oberoende vad varningen handlar om. Vare sig det rör sig om lösryckta bibelord eller skribenten­s egna ord har ingen präst rätt att använda ett förnedrand­e språk om andra människor, det må sedan handla om deras tro, politiska övertygels­e, sexuella identitet, hudfärg eller något annat.

Förars försöker göra det lätt för sig genom att hänvisa till Jesus ord om att inte en enda bokstav i lagen skall ändras. Han tycks hävda att Jesus här försvarar en bokstavstr­ogen fundamenta­lism. Följderna av en sådan bokstavstr­ohet skulle bli orimli-

ga: enligt Mose lag skall till exempel uppstudsig­a söner dödas och en jungfru som inte ropar på hjälp när hon våldtas stenas.

Förars förbigår i tysthet att Jesus relation till Mose lag är mångfacett­erad och situations­bunden: ibland skärper Jesus lagen, men i andra sammanhang omtolkar han den radikalt, till exempel i synen på renhetslag­arna och sabbatsfir­andet. Gång på gång kritiserar Jesus fariséerna för deras bokstavstr­o. Jesus visar därigenom att bibeltolkn­ing kräver lyhördhet både för texterna och för de människor som tolkningen berör.

Breven och Apostlagär­ningarna i Nya testamente­t vittnar om utdragna konflikter om hur fria de kristna skall vara i relation till lagens bud. Måste männen omskäras? Får man verkligen äta vilken mat som helst? Paulus uppmanar enträget de kristna att visa hänsyn mot varandra, även om de kommer till olika slutsatser om hur Bibeln skall tolkas: den ena kan äta allt, den andra följer strängare bud.

Det är en sådan respekt för varandras övertygels­e, trots olika tolkning av Bibeln, som de kristna kyrkorna behöver. Med Jesus ord: ”Döm inte, så blir ni inte dömda.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland