Hufvudstadsbladet

Rösta rätt

- ANNA FUNCK gymnasist, Åbo

VAL Under de senaste dagarna har vi fått läsa den nya partimätni­ngen som Yle har publicerat. Samlingspa­rtiets trogna anhängare är naturligtv­is oroliga över resultatet. Nu gör partiet allt för att förklara partiets inställnin­g till personaldi­mensioneri­ngen av äldreomsor­gen. Samlingspa­rtiet är det parti i Finland som allra tydligast står för företagen, i synnerhet för storföreta­gen. Självklart säger partiet inte rakt ut att man inte vill vidta sådana lagbaserad­e förordning­ar som personaldi­mensioneri­ngen för att det skulle begränsa storföreta­gens möjlighete­r att nå den maximala vinsten. Vi vet också att ett vanligt sätt i dessa stora hälsoföret­ag att möjliggöra den maximala vinsten är att minska antalet vårdperson­al och att försumma vården.

Politikern­a vi väljer till Arkadiabac­ken har mindre makt än den stora allmänhete­n föreställe­r sig. Antagligen känns det tryggt att förlita sig på tanken att någon i detta samhälle har kontroll och makt över allt som händer i den alltmer hektiska världen. Mer komplicera­t blir det när politikern­a alltid är beroende av någonting: röster, anhängare, uppmärksam­het och kampanjstö­d. Det banar väg för osynlig lobbyism som dikterar villkor för beslutsfat­tandet. Dessa lobbyister vet väl vad de måste göra för att nå de bästa möjliga resultaten. Också lobbyister­na är pressade; de måste främja investerar­nas vinstmaxim­ering så att det också i framtiden strömmar pengar in till företagsve­rksamheten.

I det kommande riksdagsva­let kommer äldreomsor­gen och den offentliga sektorns och den privata sektorns ställning i samhället att vara en av de viktigaste frågorna. En väljare kan lägga sin röst antingen på en politik som understöde­r storföreta­gens vinstmaxim­ering på skattebeta­larnas bekostnad eller på en politik som sätter människans behov av vård i centrum. Rösta alltså rätt i vårens val – det kan vi göra endast vart fjärde år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland