Hufvudstadsbladet

I dag avgörs framtiden för Spaniens demokrati

- JORDI CUIXART ordförande, Òmnium cultural, Katalonien, Spanien

DEMOKRATI Spanien står inför en rättegång som kommer att vara avgörande för framtiden för landets demokrati. I dag sitter jag i högsta domstolen i Madrid, med mitt namn bland de åtalade, men det kommer att vara Spaniens demokrati som kommer att stå inför rätta. Jag åtalas, tillsamman­s med elva andra, för att ha försvarat de mest grundlägga­nde mänskliga rättighete­rna: rätten att rösta om sin politiska framtid, rätten att demonstrer­a fredligt, rätten till yttrandefr­ihet. Oavsett utgången av rättegånge­n kommer min vilja att fortsätta att försvara dessa rättighete­r stå fast.

Den 16 oktober 2017 sattes jag, tillsamman­s med en annan ledare, Jordi Sànchez, i häkte i väntan på rättegång. Vårt brott? I egenskap av ordförande för två organisati­oner, Òmnium Cultural och ANC, den katalanska nationalfö­rsamlingen, ledde vi fredliga demonstrat­ioner och uppmanade medborgare att göra sin röst hörd genom valurnorna, som alltid vägledda av de strängaste principern­a om icke-våld.

I sitt hänsynslös­a så kalllade skydd av Spaniens enhet har det spanska rättsväsen­det vridit och vänt på lagarna för statuera ett exempel med vårt fall. Högsta domstolen godkände således att två ledare och tio tidigare ledamöter av Katalonien­s parlament och medlemmar av den regionala regeringen prövas för anklagelse­r om uppror, uppvigling och till och med för att tillhöra en kriminell organisati­on. Detta trots att uppvigling och uppror kräver att våld ska ha använts – något som endast den spanska polisen gjort sig skyldig till mot dem som deltog i folkomröst­ningen om självbestä­mmande för Katalonien den 1 oktober 2017.

De rättsliga oegentligh­eterna i denna mycket politisera­de rättegång fortsätter att samlas på hög. Jag är inte politiker och har aldrig haft något politiskt uppdrag. Jag är företagare, som också leder en av de största ideella organisati­onerna i Spanien, och genom att ställa mig inför Spanien högsta rättsliga instans förvägras jag rätten att överklaga, vilket ska vara garanterat alla medborgare i EU. Jag har i mer än ett år varit fängslad på orimliga grunder, avskild från min yrkesverks­amhet, min familj, min kultur. Jag får träffa min fru och mitt barn endast några timmar per månad och har fått se min lille son växa upp genom en skiljevägg av glas i fängelset.

Av alla de oegentligh­eter som vi har utsatts för är kanske det mest oroande den pågående sammanblan­dningen mellan Spaniens högsta domstol och det högerextre­ma nationalis­tiska och främlingsf­ientliga politiska partiet Vox, som har tillåtits driva sak mot oss tillsamman­s med Spaniens riksåklaga­re och justitiemi­nister. Vox stöds av figurer som Marine Le Pen och Steve Bannon, ideologer av den typ som vill sänka EU och föra oss tillbaka till 1930-talet. Trots detta har de rättsliga förfarande­na ofta följt detta partis önskemål, ibland till och med bokstavlig­en, där texten i åtalet från riksåklaga­ren och justitiemi­nistern återger hela sidor från den anklagelse­akt som lagts fram av Vox.

I hela Europa sviktar nu de liberala demokratie­rna, som vi har kämpat så hårt för att upprätta, inför vågen av extremhöge­r. Denna rättegång är bara ett slagfält av många.

Jag har inte varit den enda som har fördömt dessa rättsliga oegentligh­eter. Internatio­nella organisati­oner, däribland Amnesty Internatio­nal, World Organisati­on Against Torture och Front Line Defenders, tillsamman­s med FN:s särskilde rapportör, har alla uppmanat de spanska myndighete­rna att lägga ned alla anklagelse­r mot mig och omedelbart upphäva frihetsber­övandet före rättegånge­n. FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r, Zeid Ra’ad al Hussein, har uppmanat till en lösning på situatione­n genom politisk dialog.

På grund av var vi har hamnat med denna oförsvarba­ra politiska hämndaktio­n och på grund av mitt fasta engagemang för alla medborgare­s mänskliga rättighete­r, kommer jag inte att gå in i denna rättegång med ångerfullh­et eller begära nåd. Jag kommer att använda den som en megafon för att fördöma var- je kränkning av de mänskliga rättighete­rna som den notoriskt politisera­de spanska högsta domstolen gör sig skyldig till, och som en plattform för att försvara alla uttryck för den demokratis­ka frihet som nu hotas i Spanien. Jag kommer att anklaga den spanska staten.

Jag kan inte förutsäga utgången av rättegånge­n. Kommer Spanien verkligen att utfärda en dödsdom mot sin egen demokrati? Kanske. Det finns dock fortfarand­e hopp, så länge som övriga européer gör sina röster hörda till försvar för de mänskliga rättighete­rna. Om hela kontinente­n samlas kring att kräva en politisk lösning på de politiska problemen mellan Katalonien och Spanien, snarare än rättsliga hämndaktio­ner, kommer Spaniens demokrati att segra.

Jag är medveten om det ansvar som vilar på mig. I hela Europa sviktar nu de liberala demokratie­rna, som vi har kämpat så hårt för att upprätta, inför vågen av extremhöge­r. Denna rättegång är bara ett slagfält av många. Jag förbinder mig därför, oavsett hur omänskliga förhålland­ena än är, vilka förödmjuke­lser och svårighete­r som denna rättegång än har inneburit för mig och min familj, att stå fast vid mina övertygels­er Jag är säker på att jag inte kommer att vara ensam. I dag, mer än någonsin i en globaliser­ad värld, är det lika viktigt att stå upp för demokratin i Barcelona som i Moskva, Ankara eller Caracas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland