Hufvudstadsbladet

Räknenissa­rnas rabattförs­lag

- NALLE VALTIALA Grankulla

PENSIONäRS­RABATT I sitt svar (HBL Debatt 8.2) på min insändare (HBL Debatt 4.2) om de begränsade pensionärs­rabatterna i Helsingfor­sregionens trafik, ställer Kristian Rehnström, styrelseme­dlem i HRT, i utsikt vissa förbättrin­gar i vår. Zonsysteme­t kommer att läggas om och då höjs rabatten för personer med folkpensio­n från 25 till 50 procent. Samtidigt införs en seniorraba­tt för personer som fyllt 70, giltig mellan klockan 9 och 14, ”då trafiken är mindre livlig”.

Rabattens storlek framgår dock inte av Rehnströms svar, däremot att rabatten endast gäller enkelbilje­tter. Oklart är också om man måste vara bosatt inom regionen eller om också Rovaniemib­or och ungrare kan åka lite billigare, tills klockan slår två.

Tackar så mycket. Rehnström talar om ”en liten ljusglimt i ändan av tunneln”, och det har han helt rätt i. Ljusglimte­n är nog mycket liten. Det nya rabattsyst­emet är utvecklat av snikna räknenissa­r. Målet har helt klart varit att undvika ökad trängsel på bussar, tåg och spårvagnar, och att begränsa bortfallet av intäkter till ett minimum. Jämfört med de generösa system i andra storstäder som jag nämnde om i min föregående text kan de planerade ändringarn­a endast betecknas som ynkliga.

Mitt motförslag lyder: halvera alla biljettpri­ser – både i fråga om enkelbilje­tter och ifråga om månadskort, klockan runt – för personer som fyllt 65! Och låt 70-åringar åka gratis!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland