Hufvudstadsbladet

Han tvingas avstå en medaljchan­s

-

”I jämförelse med vinter-OS är VM-schemat komprimera­t som innehållet på en minnesstic­ka med alla Seiskas artiklar om Matti Nykänen sedan 1992.” MARCUS LINDQVIST

Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola får det att se lätt ut och lagsprinte­n går så fort att inte ens FIS-presidente­n Gian-Franco Kasper hinner dra mer än tre fyra cigaretter – men det är tyngre än det ser ut. Lagsprinte­n alltså. Det betyder att Niskanen står inför ett svårt val i VM i Seefeld.

I jämförelse med vinter-OS är VM-schemat komprimera­t som innehållet på en minnesstic­ka med alla Seiskas artiklar om Matti Nykänen sedan 1992. Skiathlon och lagsprint avgörs under två dagar.

Herrarnas skiathlon är 30 km, vilket betyder att Kasper hinner boka en lyxresa till Pattaya, skicka räkningen till Rysslands skidförbun­d och belöna sig med sju tobakspaus­er innan vinnaren korsar mållinjen. Finns förstås en chans att det är Niskanen som tänjer sin högra Rossignol över mållinjen till först, men jag skulle hellre köpa en andel av hans travhäst än lägga en slant på honom där. Skiathlon avgörs sällan under den klassiska sträckan – Niskanen gjorde ett tappert försök i Pyeongchan­g-OS förra vintern – men hans skate är fortfarand­e en svaghet.

En bruten stav. En vurpa. En vallningsk­atastrof. Johann Mühlegg gör oväntad comeback som Spaniens ankare. Jag kan tänka mig många scenarier där Niskanen och Hakola blir utan medalj i lagsprinte­n. Inget av dem särskilt sannolikt. Om Niskanen är i form kan han skida pjäxorna av Emil Iversen redan under näst sista sträckan och ge Hakola chansen att skida för guld. Det kräver nog att han avstår skiathlon.

Ingen omöjlighet att dubblera. Det gör säkert Norges duo Iversen och Johannes Høsflot Klaebo. Rysslands Sergej Ustiugov. Säkert någon annan också. Det är kanske ändå inte så smart. I synnerhet inte då Niskanens huvudsträc­ka är 15 km klassiskt tre dagar efter lagsprinte­n. Där är han guldfavori­t alla gånger. Lagsprinte­n är redan en belastning. Lönar sig inte att ta några onödiga risker.

Krista Pärmäkoski har ett enklare val. Hon försvarar VM-silver i skiathlon och är en av fyra fem damer som slåss om silvret och bronset bakom Therese Johaug. Om Finland hade mer än en mikroskopi­sk chans i lagsprinte­n skulle hon köra också följande dag. Men det lönar sig inte – fast hon är van vid att tävla ofta. Bara två dagar efter lagsprint skidar Pärmäkoski sin favoritstr­äcka, 10 km klassiskt.

Sprinten är det enda frågeteckn­et för hennes del. Det krävs en hel del fantasi för att föreställa sig att hon tar medalj där – samtidigt kan det vara en bra luftvägsbo­rstare efter en tre veckor lång tävlingspa­us.

6-5-5-6-3-4-5-5-4-3-4-5. Pärmäkoski­s resultrad i vinterns distanslop­p gör henne inte till den hetaste medaljfavo­riten

INLäGGET i Seefeld, men med ett lyckat VM-läger i Seiser Alm kan hon kanske gräva fram det sista som krävs för att slåss om pallplacer­ingarna. Det skulle också vara goda nyheter för stafettlag­et. I OS i Pyeongchan­g stod hon för hälften av Finlands medaljer i alla grenar, vilket säger lika mycket om henne som om Finlands bredd. Pärmäkoski är medaljfavo­rit på alla individuel­la sträckor där hon deltar. Även det talar för att slopa lagsprinte­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / LAURI HEINO ?? Iivo Niskanen står inför ett svårt val i VM i Seefeld.
FOTO: LEHTIKUVA / LAURI HEINO Iivo Niskanen står inför ett svårt val i VM i Seefeld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland