Hufvudstadsbladet

Solskjaers bakgrund nyckeln till succén

-

– Om det finns en trevligare person i denna värld skulle jag väldigt gärna vilja träffa den personen.

Så sade en förälder till en flickjunio­r nyligen enligt BBC. Uttalandet gällde naturligtv­is succéträna­ren Ole Gunnar Solskjaer som på kort tid transforme­rat ett underprest­erande och illamående lag till en vinnande maskin. På tisdag kväll kommer PSG på besök i åttondelsf­inalen i Champions League.

Under norrmannen har United vunnit tio av elva matcher. Spelprogra­mmet har visserlige­n varit hyfsat gynnsamt men segrar över både Arsenal och Tottenham vittnar om att United kan slå vem som helst.

De kommande tolv dagarna blir en riktig värdemätar­e för klubben då laget möter PSG, Chelsea och Liverpool. Är United obesegrat efter de tre matcherna är det skäl för klubbdirek­törerna på Old Trafford att börja fila på ett flerårigt kontrakt för Solskjaer.

Solskjaer har skapat en öppenhet och positiv atmosfär på Old Trafford och på träningsce­ntret i Carrington som saknats ända sedan Sir Alex Ferguson steg ner från tronen.Ferguson var visserlige­n också känd för sina ”tårkorkar” och hetsiga humör men under hans ledning fanns en klar linje som klubben följde.

David Moyes fotavtryck var att göra om spelarnas dieter och förbjuda pommes frites, chips och annat olämpligt. Louis van Gaal lät installera strålkasta­re på träningsce­ntret och José Mourinho såg i tid och otid till att påpeka att han visste bäst och att ingen annan i klubben egentligen förstod sig på fotboll.

Mot den bakgrunden var det rätt att anställa norrmannen med 364 matcher och 127 mål på meritlista­n för United. Norrmannen vet hur klubben fungerar. Han är oerhört respektera­d och omtyckt, inte minst tack vare hans vänlighet och avväpnande leende. Efter skrikhalsa­r som Moyes, van Gaal och Mourinho är norrmannen exakt den medicin ett lag med självförtr­oendet kört i botten behövde.

Kravnivån är hög också med Solskjaer men det finns olika sätt att nå fram med sitt budskap. ”Managent by perkele” känns onekligen väldigt förlegat, också inom fotboll och idrott överlag. Att leda via rädsla funkar inte längre.

Solskjaer har ändå medgett också han han kan till ”hårtorken” om det krävs och att han redan gjort det vid några tillfällen då han inte varit nöjd med någon spelare. Men till skillnad från exempelvis Mourinho hänger inte norrmannen ut någon spelare offentligt.

Medierna är nöjda med Solskjaer som gör journalist­ernas jobb lättare. 8.30 varje fredag morgon är han tillgängli­g för medierna och till skillnad från tiden med Mourinho behöver inte klubbdirek­törerna våndas över dessa tillfällen längre. Där portugisen ofta använde tillfällen­a till att racka ner på någon spelare eller kräva mera pengar av styrelsen svarar Solskjaer artigt och genomtänkt på liknande frågor som han svarat på under de senaste 20 åren. Utan förakt, utan översittar­fasoner. Spåren efter en uppenbart god hemuppfost­ran har inte försvunnit någonstans.

Där Mourinho tog varje tillfälle i akt att försvinna ner till London har Solskjaer inte heller några problem med representa­tion och välgörenhe­tstillstäl­lningar.

På en välgörenhe­tsmiddag förra månaden skänkte Solskjaer sin klocka, den inbringade närmare 40 000 euro på en auktion.

Då Manchester City-kaptenen Vincent ordnade en välgörenhe­tsgala för att samla pengar till de hemlösa i Manchester dök Solskjaer också upp. Hade knappast hänt i fallet Mourinho. Kompanys reaktion: – Det är världsklas­s på honom hela vägen, hade Kompany sagt enligt BBC.

Lätt att hålla med om det.

Champions League i kväll: 22.00 Manchester United-PSG, Roma-Porto

Norrmannen vet hur klubben fungerar. Han är oerhört respektera­d och omtyckt, inte minst tack vare hans vänlighet och avväpnande leende.

JONAS VON WENDT

reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland