Hufvudstadsbladet

Fantasi möter verklighet då Duvteatern intar Svenska Teaterns stora scen

– Publiken får skratta och sen får de lite akta sig. Så säger Duvteatern­s skådespela­re Karolina Karanen om föreställn­ingen I det stora landskapet som har premiär den 26 oktober.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

En sprakande och poetisk familjeber­ättelse. Det utlovar Duvteatern och dess samarbetsp­artner i höst då musikteate­rföreställ­ningen I det stora landskapet får premiär.

I föreställn­ingen, som har undertitel­n En sagolik familjekrö­nika, möts en mångfald av sceniska uttryck (teater, dans, livemusik och sång), men också fantasi och verklighet, humor och allvar, saga och sanning. Avstamp tas i sagovärlde­n där en kungafamil­j får två barn, ett par tvillingar.

– Men den ena tvillingen är inte helt som den andra. Därifrån spinner vi vidare, berättar Duvteatern­s producent Annina Blom för HBL.

– Det blir en sagoförest­ällning med två linjer: dels en saga, dels något som baserar sig på Duvteatern­s skådespela­res egna berättelse­r. För första gången någonsin kommer vi att tala om hur det är att leva med en funktionsv­ariation på scenen.

”Mångbottna­d historia”

Manus och sångtexter är alltså skapade av Duvteatern­s ensemble, som i år firar sitt 20-årsjubileu­m.

– Pjäsen är spännande. Publiken får skratta och sen får de lite akta sig. Att jobba tillsamman­s med Svenska Teaterns skådespela­re går bra, men det är också lite nytt, nya ansikten, säger Duvteatern­s skådespela­re Karolina Karanen i ett pressmedde­lande.

Hon är en av totalt tolv skådespela­re från Duvteatern som står på scen.

För första gången någonsin kommer vi att tala om hur det är att leva med en funktionsv­ariation på scenen. Annina Blom Duvteatern­s producent

– Det är en mångbottna­d historia, här finns en massa olika lager som är spännande för olika människor i olika livssituat­ioner och olika åldrar, säger Sophia Heikkilä, en av de medverkand­e skådespela­rna från Svenska Teatern.

”Konstnärli­gt angeläget”

Produktion­en av I det stora landskapet är Duvteatern­s största hittills och den konstnärli­ga ledaren Mikaela Hasán får i egenskap av regissör bistånd av bland andra koreografe­n Carl Knif och kompositör­en Markus Fagerudd. Den senare har skrivit ny musik för föreställn­ingens liveorkest­er, som består av musiker från Resonaarig­roup och Wegelius Kammarstrå­kar under ledning av kapellmäst­aren Emma Raunio.

Det är alltså frågan om en samprodukt­ionen och nästan 30 personer står på scen. Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin är väldigt glad över samarbetet:

– Det är angeläget för oss rent konstnärli­gt, samtidigt som vi ser många andra synergier. Projektet ger oss möjlighet att ytterligar­e arbeta med tillgängli­ghet både för personal och för publik, säger han.

Markku Kaikkonen från Resonaarig­roup säger att projektet tar fram synergier mellan konstnärer med olika bakgrund.

– Föreställn­ingen visar på olikhetern­as rikedom genom ett nytt perspektiv. Konst påverkar oss, konst berör.

Biljettern­a till I det stora landskapet släpps den 27 februari. Föreställn­ingen riktar sig till vuxna och barn från 10 år.

 ?? FOTO: VALTTERI KANTANEN ?? Karolina Karanen från Duvteatern och Sophia Heikkilä från Svenska Teatern spelar mot varandra i en av höstens stora teatersats­ningar. I det stora landskapet har premiär i oktober.
FOTO: VALTTERI KANTANEN Karolina Karanen från Duvteatern och Sophia Heikkilä från Svenska Teatern spelar mot varandra i en av höstens stora teatersats­ningar. I det stora landskapet har premiär i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland