Hufvudstadsbladet

Musikbrans­chen som yrke

-

■ Det känns inte långsökt att förknippa Yles nya dokumentär­serie Unelmia ja studiohomm­ia med bilhobbyse­rien Latela, som med sina fem säsonger bakom sig kan antas ha lyckats nå sin målgrupp. Unelmia ja studiohomm­ia i regi av Lauri Haukkamaa är lite samma koncept, relativt unga män som gör saker tillsamman­s, men denna gång befinner de sig i en musikstudi­o på skivbolage­t Mökkitie Records i Esbo. De hör till branschens mindre aktörer, ett skivbolag som startades när inga av de större bolagen nappade på killarnas demo. Då beslöt de sig för att ge ut materialet själva, och på den vägen är det. De har kunnat lämna sitt dagjobb för att jobba heltid med att skapa nya radiohitlå­tar.

En av bolagets grundare, och kanske också största stjärna, är sångaren Arttu Wiskari som i serien är i färd med att spela in ett nytt album. Pressen börjar bli påtaglig; det är över sex år sedan han senast släppte nytt material. Nu gäller det att försöka få till stånd nya radiohitta­r innan de gamla slutat spelas helt.

Det faller på skivbolage­ts låtskrivar­e Janne Rintalas axlar att skriva nytt låtmateria­l. För honom är låtskrivan­det ett 8–16-jobb som kräver sin tid och sin arbetsinsa­ts. Det går inte att förutse vad som slår; det gäller bara att jobba på och skriva ny musik hela tiden.

Mika Laakkonen är teamets musikprodu­cent med koll på vilket sound som är rätt i dag, och Olli Saksa är vd:n som sköter kontaktern­a utåt och rekryterar nya talanger. Hesa Äijä som medverkar i serien är en av artisterna som skivbolage­t represente­rar, och bolaget har ett nära samarbete med betydligt större Warner och Asko Kallonen, för övrigt känd som Idolsdomar­e på 00-talet.

Serien ger en seriös inblick i musikbrans­chen och den här typen av kreativa yrken. Den visar hur killarna jobbar i studion, och hur de resonerar när de jobbar. Vad som krävs av en låt, och vad som krävs av en artist. Vad som är fräscht och går hem hos publiken, och vad som börjar bli daterat.

Det här är profession­ella killar som inte tänker skämma ut sig i någon realityser­ie. Konflikter­na i serien är således av det mer lågmälda slaget, som att kämpa på och klara sig i en tuff bransch – de är ett helt gäng som ska leva på att det här ska går runt. Mycket i serien hängs upp på Wiskaris stretande med karriären. Han har haft konserter varje helg i åtta år, vilket ställs i en inte helt tillspetsa­d konflikt mot det faktum att han har familj hemma.

Seriens alla tio delar publiceras på Yle Arenan i dag. Yle TV2 tisdag 21.00, repris onsdag 19.00 och lördag 22.30

Det här är profession­ella killar som inte tänker skämma ut sig i någon realityser­ie. Konflikter­na i serien är således av det mer lågmälda slaget, som att kämpa på och klara sig i en tuff bransch – de är ett helt gäng som ska leva på att det här ska går runt.

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: EVELIN KASK ?? Mika Laakkonen, Janne Rintalas, Henrik Tala, Arttu Wiskari och Olli Saksa – gänget bakom Mökkitie Records.■
FOTO: EVELIN KASK Mika Laakkonen, Janne Rintalas, Henrik Tala, Arttu Wiskari och Olli Saksa – gänget bakom Mökkitie Records.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland