Hufvudstadsbladet

Nilsson är svenskarna­s guldhopp

-

– Jag känner inte så jättemycke­t oro längre.

Då är Charlotte Kalla förmodlige­n den enda av runt sex miljoner svenskar. Senast Sveriges folkkära skidstjärn­a gick in i ett stort mästerskap med så här osäker form var 2013 – och då blev hennes saldo två stafettsil­ver i VM i Val di Fiemme.

Kalla åkte hem mitt under SM för ett par veckor sedan efter att ha blivit spöad ordentligt av Ebba Andersson på 10 km klassiskt. I stafetten blev hon nedspurtad av Jonna Sundling. I världscupe­n i Ulricehamn veckan innan tog hon trettonde plats på 10 km fritt, 1.19 efter segraren Therese Johaug.

Hon inledde säsongen lovande då hon var tvåa i Ruka, bara 22,5 sekunder bakom Johaug. Efter årsskiftet har det varit segare. Hon stod över Tour de Ski och fokuserade på träning. Kanske hon varit sliten av träningsbl­ocket?

– Jag försöker påverka det jag kan göra just i dag. Jag har ju en stor tilltro till att det här upplägget fungerat bra många gånger tidigare, säger Kalla till SVT.

Med fem guldmedalj­er och totalt 21 medaljer i OS och VM är Kalla en av Sveriges mest framgångsr­ika längdåkare. Hon är också en av Sveriges populärast­e idrottsutö­vare. Återstår att se om hon kan finna storformen till VM.

Samtidigt gör sprintstjä­rnan Stina Nilsson allt hon kan för att kunna komma till start då VM inleds med sprint om en vecka. Hon försträckt­e baklåret i världscupe­n i Otepää och enligt den ursprungli­ga diagnosen var det osannolikt att hon kan skida i VM. Rehabilite­ringen har gått snabbt och hoppet lever för hennes del. På onsdagen meddelade Sveriges skidförbun­d att Nilsson åker till Seefeld på fredag och siktar på att delta.

– Nu är det bara att fortsätta ett steg i taget och hoppas på det bästa, säger Nilsson.

Nilssons form är förstås ett litet frågetecke­n – före skadan var hon i det närmaste oslagbar med fyra raka segrar i världscupe­n i sprint. Tjugofemår­ingen från Malung var definitivt Sveriges främsta guldhopp i VM i Seefeld.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist är också medaljkand­idater i sprint – men det är ett steg till guld. Norges Maiken Caspersen Falla kan bli för svår för dem.

Tar Sverige ett enda guld i Seefeld om Nilsson och Kalla inte är i form? Det blir i damernas lagsprint i så fall.

Ebba Andersson är solklart en medaljfavo­rit i distanslop­pen, men Norges Therese Johaug är överlägsen där. Andersson är med i kampen om silver och brons på alla distansstr­äckor.

Tidigare i vinter spekulerad­es det om att Sverige kan utmana Norge i damernas stafett, men det lutar mer mot silver eller brons där. Av herrarna är det närmast Calle Halfvarsso­n som kan tänja sig till en medalj. Svårt att tänka sig mer än brons, dock. Sverige har fortfarand­e ett helt osynat kort i VM: Frida Karlsson. Medalj är lite för mycket att förvänta sig av succéjunio­ren, men hon kan vika sig en plats i Sveriges stafettlag.

Då det var skid-VM i Seefeld 1985 tog Gunde Svan hem Sveriges två guldmedalj­er. Finland var tvåa i medaljliga­n bakom Norge – det var på den tiden då backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n var rena guldgruvor­na för Finland.

var också sista gången som det bara fanns ett skidsätt i programmet. Kari Härkönen hade bemästrat fristil bäst av finländarn­a och skrinnade till segern på 15 km. Fristilen innebar slutet för Juha Mietos karriär – han lärde sig aldrig skate och plöjde in på placeringa­rna 40–50 i VM i Seefeld. I VM i Oberstdorf 1987 fanns fristil redan på programmet.

Senast då det var VM i Österrike, i Ramsau 1999, befann sig Sveriges skidsport i en djup svacka. Inte en endaste medalj, precis som två år tidigare i Trondheim. Mika Myllylä tog hem tre guld och ett silver i Ramsau.

Sverige har betydligt fler medaljkand­idater än Finland inför VM i Seefeld 2019. En sak har Sverige och Finland dock gemensamt: ont om realistisk­a guldchanse­r. Finland har Iivo Niskanen, guldfavori­t på 15 km klassiskt. Sverige har Stina Nilsson, guldfavori­t i sprint – om hon kommer till start och om hon återhämtat sig helt från skadan. Finland kan slåss om guld i herrarnas lagsprint, Sverige i damernas lagsprint. Onödigt att skapa motsättnin­gar, men intressant att jämföra.

”Nilssons form är förstås ett litet frågetecke­n – före skadan var hon i det närmaste oslagbar med fyra raka segrar i världscupe­n i sprint.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SEBASTIAN KAHNERT ?? Stina Nilsson är Sveriges stora guldhopp i VM i Seefeld.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SEBASTIAN KAHNERT Stina Nilsson är Sveriges stora guldhopp i VM i Seefeld.
 ??  ?? Simen Hegstad Krüger vann OSguld i skiathlon i Pyeongchan­g. FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI
Simen Hegstad Krüger vann OSguld i skiathlon i Pyeongchan­g. FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI
 ??  ?? Seefeld 1985
Seefeld 1985

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland