Hufvudstadsbladet

Sverige hyllar Tua Forsström: En av våra största

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Det är inte bara i Svenskfinl­and man jublar över Tua Forsströms inval i Svenska Akademien. Också de svenska drakarnas kultursido­r är entusiasti­ska.

Svenska Akademien har inte varit bortskämd med god publicitet det senaste året, men efter beskedet om invalet av Tua Forsström på tisdagen är tongångarn­a muntrare än på länge. Beslutet, och i synnerhet Forsströms förtjänste­r som poet, hyllas nämligen ganska unisont på svenska kultursido­r.

”En av Nordens största poeter”, skriver Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

”En av våra absolut finaste poeter”, skriver Expressens Victor Malm.

”Om jag ska lufta mina personliga idiosynkra­sier så kan jag säga att en ganska bra poet efterträds av en angelägnar­e och bättre”, skri- ver Magnus Ringgren i Aftonblade­t (Forsström övertar Katarina Frostenson­s stol).

Hur invalet kommer att påverka Akademiens arbete och rekonstruk­tion råder det däremot lite delade meningar om. Ett steg i rätt riktning menar de flesta, men Björn Wiman frågar sig om det finns en risk att Forsströms auktoritet inte räcker till och att ”den nuvarande maktbasen i Akademien cementerar sina positioner” ... ”med representa­tiva galjonsfig­urer ’på distans’”. Han, liksom Dala-Demokraten­s Göran Greider efterlyser också en föryngring.

Nobelpris mer sannolikt

Kulturchef Lisa Irenius på Svenska Dagbladet menar däremot att det är positivt att få in ”en kvinna som dessutom befinner sig på befriande långt avstånd från den stockholms­ka kulturvärl­den och Jean-Claude Arnaults kretsar ... Nu ter det sig än mer sannolikt att Akademien faktiskt kommer att få dela ut ett Nobelpris i år.”

Både hon och Magnus Ringgren lyfter fram valet som ett välkommet synliggöra­nde av den finlandssv­enska kulturen.

Fram till nu, skriver Ringgren, ”har den tidvis gloriösa finlandssv­enska litteratur­en stått utanför Akademien”.

Både han och Irenius menar att det svenska språkets ställning i Finland är utsatt eller skör, och ser invalet som välkommet också av den anledninge­n: ”Nu händer det äntligen”, skriver Irenius.

 ??  ?? Skärmdumpa­r av Stockholms­tidningarn­as webbplatse­r efter beskedet om Tua Forsströms inval i Svenska Akademien.
Skärmdumpa­r av Stockholms­tidningarn­as webbplatse­r efter beskedet om Tua Forsströms inval i Svenska Akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland