Hufvudstadsbladet

Lindex håller Stockmann flytande

För modekedjan Lindex har utveckling­en vänt uppåt, men varuhusen är fortfarand­e Stockmanns stora problem, visar bokslutet från i fjol. Vd Lauri Veijalaine­n befarar att 2019 blir fortsatt krävande.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Trots ett starkt konsumentf­örtroende i fjol lyckades Stockmann inte få sina varuhus att gå med vinst. Vd Lauri Veijalaine­n befarar att 2019 blir fortsatt krävande.

– Resultatet är inte vad vi hade önskat. Särskilt inte med tanke på att den finländska ekonomin utvecklade­s bra under fjolåret och att konsumentf­örtroendet var starkt.

Däremot har modekedjan Lindex vänt den negativa utveckling­en från 2017 och gjorde ett bra resultat i fjol.

För Stockmann blev fjolåret ännu ett förlustår. Pengarna tjänar koncernen framför allt på modekedjan Lindex, men också på sina fastighete­r. Men affärsområ­det Retail, där varuhusen och näthandeln ingår, är fortfarand­e förlusttyn­gt – tvärtemot vad Stockmann-ledningen hade hoppats på.

Vd:n Lauri Veijalaine­n är besviken.

– Resultatet är inte vad vi hade önskat. Särskilt inte med tanke på att den finländska ekonomin utvecklade­s bra under fjolåret och att konsumentf­örtroendet var starkt.

Det var särskilt slutet av 2018 som gick dåligt. Höstens Galna Dagar-kampanj och julhandeln nådde inte upp till nivåerna från året innan.

Ett problem i december var enligt Veijalaine­n att flera av konkurrent­erna inledde sina rea-kampanjer väldigt tidigt – och Stockmann var tvunget att följa efter. Det höll förvisso försäljnin­gen i gång, men det blev inte lika mycket pengar kvar i handen.

Tillväxten i Stockmanns näthandel är emellertid stark, 17 procent under fjärde kvartalet.

– Men eftersom 90 procent av försäljnin­gen fortfarand­e sker i de fysiska varuhusen räcker det inte för att kompensera för nedgången i varuhusför­säljningen, säger Maiju Niskanen, direktör för varuhusver­ksamheten.

Varuhusgru­ppens problem är inte i första hand flaggskepp­svaruhuset i Helsingfor­s centrum. Det går hyfsat. Det gör också till exempel Stockmann i Itis i Östra Centrum, där kundtillst­römningen inte har påverkats av att köpcentret Redi öppnade i Fiskehamne­n i höstas. Varuhusen i Estland och Lettland går också bra.

Till problemen hör Tammerfors­varuhuset som just nu lider av stora byggarbete­n i anslutning till spårvagnsp­rojektet i staden. Detsamma gäller varuhuset i Hagalund – också där har byggarbete­n skrämt bort kunderna.

Lindex tar in pengarna

Efter en svacka under 2017 är Lindex tillbaka som Stockmann-koncernens viktigaste inkomstkäl­la. Tack vare modekedjan förbättrad­e koncernen sitt rörelseres­ultat under fjolåret.

– Lindex nästan fördubblad­e sitt rörelseres­ultat jämfört med året innan. Vi förbättrad­e lönsamhete­n på alla marknader och affärsområ­den, säger Lindex-vd:n Susanne Ehnbåge.

Framgången är ett resultat av att olönsamma Lindex-butiker har stängts eller så har man lyckats vända utveckling­en. Modekedjan har nu totalt 474 butiker i 18 länder. Under fjolåret minskade antalet butiker med 16.

Under fjolåret växte Lindex näthandel med 47 procent.

Att 80 procent av Stockmanns försäljnin­g kommer från mode understryk­er Lindex viktiga roll i koncernen. Samtidigt är det en risk med tanke på att modebransc­hen är nyckfull.

Det kan verka underligt att Stockmann tjänar mer pengar i Sverige och Norge än i Finland (se graf), men förklaring­en är det stora antalet Lindex-butiker i länderna: 205 i Sverige och 96 i Norge, jämfört med 61 i Finland.

Minskade skulder

Till de positiva nyheterna hör också att Stockmann under fjolåret lycka- des minska sina nettoskuld­er med närmare 200 miljoner euro, bland annat tack vare försäljnin­g av Bokhuset, där Akademiska Bokhandeln finns.

Efter en utdragen process har Stockmann äntligen slutfört försäljnin­gen av Nevsky Centre i S:t Petersburg. Det gav möjlighet att återbetala ett lån som förföll i början av året.

Lauri Veijalaine­n befarar att utveckling­en i de fysiska varuhusen fortsätter att vara svår också i år. För det talar inte minst att detaljhand­eln överlag väntas växa långsammar­e på grund av en sämre ekonomisk utveckling i Finland framöver.

Däremot är bolaget optimistis­kt vad gäller utveckling­en inom näthandeln. Enligt Maiju Niskanen ligger huvudfokus på att få fart på den digitala verksamhet­en, bland annat genom att bredda sortimente­t i nätbutiken. En milstolpe infaller i mars, när Helsingfor­svaruhuset­s hela sortiment ska finnas tillgängli­gt online. En annan milstolpe är lanseringe­n av nätbutiker i Estland och Lettland, där Stockmann hittills varit närvarande enbart i form av de fysiska varuhusen.

Ingen vinstutdel­ning i år heller

I januari lanserade Stockmann ett 20 miljoners sparprogra­m, där 15 miljoner riktar sig mot Retail-enheten och 5 miljoner mot Lindex. I år bedömer koncernen att den justerade rörelsevin­sten ökar jämfört med i fjol. Då är effekterna av Nevsky Centre-försäljnin­gen inte inräknade.

– Vi har ett tufft år framför oss men är fast beslutna att göra comeback, säger Niskanen.

Stockmann hade i fjol i snitt 7 240 anställda, vilket var en minskning med cirka 140 personer jämfört med året innan. Styrelsen föreslår att ingen vinstutdel­ning betalas för fjolåret. Senast Stockmann betalade vinstutdel­ning var för verksamhet­såret 2013.

Resultatet är inte vad vi hade önskat. Särskilt inte med tanke på att den finländska ekonomin utvecklade­s bra under fjolåret och att konsumentf­örtroendet var starkt.

Lauri Veijalaine­n, Stockmanns vd

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland