Hufvudstadsbladet

Skadestånd­skrav i stiftelseh­ärvan

Ny styrelse för de nymanska stiftelser­na föreslagen – Kofverhag gård såld

- Hur är det möjligt? TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Utrednings­arbetet leder till förändring­ar i de omskrivna nymanska stiftelser­na. Stiftelseg­ården Kofverhag har sålts till ett privat bolag och en ny tremannast­yrelse har föreslagit­s. Advokaten Ant- ti Hannula som utsetts av Patent- och registerst­yrelsen till god man för att sköta stiftelser­nas ärenden tills den nya styrelsen tillträtt föreslår också skadestånd­skrav på den tidigare styrelsen.

Efter ungefär två år av utrednings­arbete blir det stora förändring­ar i de nymanska stiftelser­na. Stiftelser­na har varit på tapeten sedan början av 2000-talet på grund av misstankar om ekonomiska oegentligh­eter i styrelsear­betet.

Advokat Antti Hannula, som tillsattes av Patent- och registerst­yrelsen (PRS) som god man för att sköta stiftelser­nas ärenden sedan den tidigare styrelsen lämnat sitt uppdrag på vårvintern 2017, meddelar nu att stiftelseg­ården Kofverhag på Hangö udd har sålts till ett privatägt bolag.

– Köpesumman är i det här skedet inte offentlig, men både säljaren och köparen är nöjda med priset, säger Hannula, som jobbar på den nordiska advokatbyr­ån Nordia Law i centrala Helsingfor­s.

Gården var tidigare länge i exordföran­de, juristen R. Kenneth Wredes bruk för en enligt PRS jämförelse­vis anspråkslö­s hyra.

Stiftelseg­rundarna, makarna Trygwe och Hjördis Nymans testamente, förbjöd en försäljnin­g av gården. Men Hannula framhåller att stiftelsen­s stadgar väger tyngre än testamente­t.

– Jag bad juridikpro­fessorn Urpo Kangas om ett expertutlå­tande, och hans bedömning är att fastighete­n kan säljas för att stiftelser­na ska kunna uppfylla sitt syfte, alltså stödja allmännytt­ig och ideell verksamhet på svenska i Finland. Utan likvida medel kan det inte bli någon utdelning. Det har funnits liknande fall tidigare, säger Hannula.

Gårdens lösöre, bland annat tavlor och annan konst, kommer enligt Hannula att placeras i ett lokalt hembygdsmu­seum.

Erfaren trio

Stiftelser­na har också genom Hannula skickat in en ansökan till Västra Nylands tingsrätt om att utnämna en ny styrelse. De tre medlemmarn­a som föreslås ta över rodret är alla erfarna styrelsepr­offs: diplominge­njören Tom von Weymarn, tidigare bland annat styrelseor­dförande för Telia, diplominge­njören Tuomo Lähdesmäki som suttit i över 30 bolags styrelser och ekonomen Johan Kronberg, som bland annat verkar i styrelsen för Stiftelsen för Åbo Akademi och tidigare varit styrelseor­dförande för revisionsf­öretaget PwC i Finland.

Utifrån resultaten av en specialrev­ision som genomförts före-

slår godemannen Hannula att den tidigare styrelsen krävs på skadestånd.

– Det handlar om betydande summor, säger Antti Hannula, utan att specificer­a beloppen.

– Specialrev­isionen visar att de tidigare styrelseme­dlemmarna genom sitt agerande har åsamkat stiftelser­na stor skada, säger Hannula.

”Påhittat”

Den tidigare styrelseme­dlemmen, juristen Heikki Leisvuori, anser att skadestånd­skraven är humbug.

– Jag bestrider strikt alla dessa fiktiva, påhittade skadestånd­skrav. Det handlar om nödvändiga omkostnade­r som godkänts av stiftelser­na. Man kan inte kräva tillbaka omkostnade­r som fordringar, säger Leisvuori till HBL.

PRS har tidigare bedömt att grova brott mot stiftelsel­agen begåtts. Stiftelser­nas utdelning till allmännytt­iga ändamål har bleknat i jämförelse med de miljonkost­nader som utdragna rättsproce­sser, driften av Kofverhag gård och intern fakturerin­g under årens lopp slukat. Bland annat ska ex-ordförande enligt utredninga­r ha debiterat 350 euro i timmen för skötselarb­ete på gården.

Processträ­sk

En av de största utgiftspos­terna under den tidigare styrelsens tid var de rättsproce­sser stiftelser­na varit inblandade i. Processern­a har gått ut på kräva tillbaka pengar av den tidi- gare förvaltare­n, juristen Alf Tilgmanns arvingar. Det handlar om pengar som försvann ur makarna Nymans dödsbo.

Processern­a drevs huvudsakli­gen av juristen Wrede på uppdrag av styrelseor­dförande Wrede. Styrelsens andra jurist, Heikki Leisvuori, var syssloman för Alf Tilgmanns dödsbos konkursbo i vilket Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse är största och i praktiken enda borgenär.

Efter utdragna rättstvist­er dömdes Alf Tilgmanns son år 2017 till fängelse för grov penningtvä­tt och till att betala Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse 662 000 euro i ersättning.

Men trots att domen vunnit laga kraft har inga pengar kommit stiftelser­na till godo. Pengarna har enligt uppgift funnits på konton i Schweiz och Liechtenst­ein, men varken den tidigare styrelsen eller Hannula har kommit åt dem.

– Pengarna har inte hittats, vare sig i Finland eller utomlands. De är spårlöst försvunna, säger Hannula.

– Banksekret­essen och byråkratin till exempel i Schweiz gör att det kan ta flera månader att komma åt ett konto. I teorin finns det gott om tid att flytta pengar för den som vill. Den nya styrelsen måste avgöra hur man går vidare med det här ärendet, säger Hannula.

Rättsproce­sserna är inte heller slut. Just nu tvistar stiftelser­na med den tidigare styrelseme­dlemmen

Leisvuori om arvoden som härrör sig från Tilgmanns dödsbos konkursbos omkostnade­r i samband med utredninga­r om pengarna man hoppats få av Tilgmanns arvingar.

– Vi har inte lyckats åstadkomma en förlikning i frågan om arvodena som Leisvuori kräver. Det handlar om drygt 20 000 euro, säger Hannula.

Tidskrävan­de utredning

Grundprobl­emet i de nymanska stiftelser­na har varit att det inte funnits pengar att dela ut på grund av de höga omkostnade­rna. Boksluten för de senaste två åren då Hannulas utrednings­arbete pågått avviker inte från mönstret.

Under 2017 och 2018 delade de nymanska stiftelser­na sammanlagt ut ungefär 4 300 euro i stöd. Samtidigt var omkostnade­rna stora: advokatbyr­ån Nordia Laws arvoden tillsamman­s med kostnader för revision och specialrev­ision slukar enligt boksluten flera hundra tusen euro.

Antti Hannula, hur kan utredninge­n vara så här dyr? – För att arbetet tagit så lång tid. Jag har aldrig varit med om ett sådant här fall. Det handlar om över tio år av rätts- och stiftelseh­andlingar att gå genom. Det har varit ett svårt jobb.

Hannula har också strävat efter att fusionera de båda stiftelser­na, Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse. Den här processen är nu på målrakan och kommer sannolikt att slutföras under vårvintern.

– Jag vågar hoppas att stiftelser­na i år kommer att kunna stödja allmännytt­ig verksamhet med betydligt större summor. Den nya styrelsens kompetens är hög.

– Det viktigaste är att stiftelser­na kan uppfylla sitt syfte. Det ska vara möjligt att sköta stiftelser­na så att styrelsen träffas ett fåtal gånger per år för att behandla ansökninga­r och lyfter skäliga arvoden, ungefär 1 500 euro i månaden, säger Hannula.

Stiftelser­nas likvida medel uppgår i dag till ungefär två miljoner euro.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LINA ENLUND ?? Advokaten Antti Hannula tillsattes vårvintern 2017 som god man för att sköta stiftelser­nas ärenden. Det omfattande utrednings­arbetet börjar nu vara klart.
FOTO: HBL-ARKIV/LINA ENLUND Advokaten Antti Hannula tillsattes vårvintern 2017 som god man för att sköta stiftelser­nas ärenden. Det omfattande utrednings­arbetet börjar nu vara klart.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LINA ENLUND ?? ■Kofverhag gård har sålts till en privat köpare. Köpesumman är tillsvidar­e okänd.
FOTO: HBL-ARKIV/LINA ENLUND ■Kofverhag gård har sålts till en privat köpare. Köpesumman är tillsvidar­e okänd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland