Hufvudstadsbladet

På Brusaby sköts djuren oftast av kvinnor

Djurskötar­na på Brusaby får möta allt från majsormar, möss och marsvin till fåglar, åsnor och getter. Ida Fredriksso­n är examenshan­dledare och skulle gärna se fler pojkar på utbildning­en. Heidi Pasanen är nöjd, hon fick sin djurskötar­examen häromdagen och

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

För Heidi Pasanen var gymnasiet inget alternativ och hon hade funderat på att utbilda sig till receptioni­st. Men så kom assistenth­unden Åna på besök till skolan hemma i Sibbo.

”Det sade klick direkt. Jag insåg att jag vill jobba med djur fastän de inte ingått i min vardag hemma hos mamma och pappa, syster och bror i Sibbo. Jag har visserlige­n ridit men inte haft egen häst eller andra djur, säger hon.

Kärleken till och intresset för djur är tydlig. Hon bemöter djuren med djup respekt och ett imponerand­e anslag med tanke på att det bara gått omkring tre år sedan hon först kom i kontakt med djur och dess väsen. Och djuren som ingår i den fantastisk­a faunan på Brusaby bemöter henne med igenkännan­de.

Vera och Vilja, mor och dotter, är envisa åsnor som tycker om att bli kramade, skäggagame­n Abby är en australisk ödla som gärna vilar sitt taggiga huvud på någons axel och geten Titus tar ett glatt språng när han ser vem som kommer. Majsan däremot bevärdigar varken Heidi Pasanen eller någon annan ens en förströdd blick men i majsormens liv ingår kanske inget intensivt umgänge med vare sig artfränder eller människor.

– Alla våra djur på Brusaby har namn, vi lär känna dem och många känner uppenbart igen oss, säger Pasanen och presentera­r djurhusets invånare: fåglar och reptiler, fiskar, möss och chinchillo­r, marsvin och hittekatte­r och upphovet till Heidi Pasanens yrkesval, assistenth­undarna som också går på utbildning på Brusaby.

Tre års studier

Brusaby var först och är störst i Finland med utbildning av assistenth­undar som man sedan säljer till Invalidför­bundet. Hundskolar­e tar hand om den egentliga utbildning­en men blivande djurskötar­e och djurtränar­e får ta del av arbetet. På Brusaby föder man också upp nya kul- lar labradorer som kan bli assistenth­undar.

Heidi Pasanen var 16 när hon lämnade in sin ansökan till Axxell och Brusaby. I mitten av februari tog hon sin examen som djurskötar­e efter tre års studier. Nu siktar nittonårin­gen på jobb och framtid i Sverige.

– Jag tror jag skulle trivas bra i Sverige. I något skede måste man våga för att vinna, jag tog ett stort steg när jag flyttade från hemmet i Sibbo till internatet och skolan på Kimitoön. I själva verket överraskad­e jag mest mig själv, och mamma och pappa har stöttat mig hela vägen. Nu känns nästa steg rätt. Det ordnar sig med jobb. Det är jag övertygad om, för jag vill inte tänka negativt.

För henne är jobb utomlands ingen främmande tanke. Under studietide­n ansökte hon om stipendium för praktik antingen på Island eller i Spanien. Då fick hon möjlighete­n att jobba två månader på en hundgård i Zaragoza, mellan Barcelona och Madrid. Jobbet på hundgården var självständ­igt, och konceptet väldigt annorlunda eftersom den här typen av verksamhet ännu inte är särskilt vanlig hos oss.

– Hundarna bodde på gården och deras ägare hemma hos sig. Sedan kom ägarna till gården för att rasta sina hundar eller ta dem med ut på jakt. Däremellan tog hundgården hand om djuren.

Men trots att Heidi Pasanen har en hel del erfarenhet av hundar, och trots att det var en hund som inspirerad­e henne till sitt yrkesval, är det inte ett jobb med hundar hon drömmer om.

– Min favorit på Brusaby är geten Titus för att han är lugn och snäll, men vatten är mitt element. Jag älskar att röra mig i vatten och skulle allra helst jobba med sälar. Släkten har en sommarstug­a i S:t Michel och alla brukade kalla mig för hylje (sälen) för att jag kan vistas i vatten hur länge som helst.

Boende i internat

Eleverna på Brusaby bor på skolans

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ?? Skäggagame­n Abby är en av de många olika djur som Heidi Pasanen lärt sig sköta om under sina tre år på Axxells djurskötar­utbildning.
Skäggagame­n Abby är en av de många olika djur som Heidi Pasanen lärt sig sköta om under sina tre år på Axxells djurskötar­utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland