Hufvudstadsbladet

Stora skillnader mellan Finlands 100 dyraste bostadsomr­åden

Det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset skiljer sig med nästan 5 000 euro mellan ettan och nummer hundra på listan över Finlands dyraste bostadsomr­åden. Ändå ligger de två stadsdelar­na bara tio kilometer från varandra.

- TIM JOHANSSON

Gardesstad­en i Helsingfor­s är Finlands dyraste bostadsomr­åde. Det visar Statistikc­entralens färska preliminär­a prisuppgif­ter för gamla aktiebostä­der för 2018. Det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset i Gardesstad­en steg till 8 000 euro i fjol.

Gardesstad­en som ligger i Helsingfor­s centrum omedelbart söder om Södra Esplanaden passerade grannstads­delarna Ulrikasbor­g och Brunnspark­en under 2018.

Den sista stadsdelen som kvalar in på hundra-i-topp-listan är Reimars i västra Helsingfor­s vid gränsen mot Esbo. Här kostar en kvadratmet­er i genomsnitt 3 250 euro, eller 4 700 euro mindre än i Gardesstad­en. Avståndet mellan de två stadsdelar­na är drygt tio kilometer.

Sju kommuner kvalar in på listan. Helsingfor­s dominerar stort. Från Esbo ryms 24 stadsdelar med, allt från Hagalund på 26:e plats till Gumböle–Björnkärr på 97:e plats.

Vanda har åtta stadsdelar på listan, Tammerfors sex och Åbo två. Hela Grankulla räknas som ett område och staden hamnar i år på plats 58. Medelprise­t för gamla aktiebostä­der var drygt 3 800 euro kvadratmet­ern i Grankulla i fjol.

Listans udda fågel är Vuores i Lempälä på 95:e plats. Förklaring­en är att området ligger vid gränsen till Tammerfors och att området är nybyggt.

Hela listan finns att läsa på hbl.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland