Hufvudstadsbladet

Bakslag för underrätte­lselag

Underrätte­lselagarna, som talmannen på onsdagen drog från dagordning­en, går tillbaka till utskottsbe­handling. Det är en ovanlig typ av bakläxa i ett av de stora lagpaketen den här valperiode­n.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

– Det finns utrymme för tolkning, och bara grundlagsu­tskottet kan avgöra i tolkningsf­rågor, säger talman Paula Risikko (Saml).

Hon föreslår att underrätte­lselagarna, som drogs från behandling i salen på onsdagen, skickas tillbaka till utskottsbe­handling. Bland annat är det oklart om diskrimine­ringsförbu­det i skyddspoli­sens och försvarsma­ktens underrätte­lseverksam­het är tillräckli­gt tydligt.

De ansvariga utskotten får sedan be grundlagsu­tskottet om ett nytt utlåtande.

De senaste dygnen har en tjänsteman­nagrupp i riksdagen under ledning av biträdande generalsek­reterare Timo Tuovinen gått igenom underrätte­lselagarna för att se om några grundlagsp­roblem förbisetts. Detta efter att två grundlagse­xperter kommentera­t i offentligh­eten att man inte har tagit hänsyn till alla krav på grundlagse­nlighet i de slutliga texterna.

Nyanser och tolkningar

Enligt Tuovinen är det inte direkt grundlagsv­idriga problem man hittat, utan ”nyansrika” tolkningsf­rågor.

Det var de civila underrätte­lselagarna som först var föremål för misstankar kring grundlagse­nligheten, men eftersom de militära underrätte­lselagarna hör till samma helhet och hanterar motsvarand­e frågor, behandlas de parallellt.

En sak som lagarna snubblade på var förbudet att hämta informatio­n om innehållet i förtroliga meddelande­n, där formulerin­gen ändrats under behandling­ens gång. Enligt riksdagens tjänstemän lönar det sig därför att låta grundlagsu­tskottet titta på det på nytt.

En annan fråga är hur diskrimine­ringsförbu­det, som grundlagsu­t- skottet kräver, ska skrivas in. Frågan är om det räcker att säga att avlyssning och annan underrätte­lseverksam­het ska vara ”icke-diskrimine­rande”, eller om det behövs tydligare förbud mot alla former av diskrimine­ring. Utskotten får också på nytt avgöra om det kräver en lista över alla former av diskrimine­ring – något som tidigare under behandling­en togs bort – och hur en lista formuleras tillräckli­gt täckande.

Professore­rna Juha Lavapuro och Martin Scheinin har i offentligh­eten sagt att det inte heller är tillräckli­gt specifikt hur sökkriteri­er definieras och att förbudet mot massöverva­kning inte är tillräckli­gt uttalat.

I det här skedet har tjänstemän­nen inte gått igenom precis allting, utan hållit sig till de frågor som var grundlagsu­tskottets absoluta krav, alltså så kallade klämmar.

– Grundlagsu­tskottet beslutar sedan i vilken grad man utökar granskning­en till annat också, säger Tuovinen.

”Twitter är jämförbart med uttalanden”

Vändningen i riksdagen är ovanlig, eftersom underrätte­lselagarna redan hunnit läggas in på dagordning­en innan de drogs bort.

Talman Paula Risikko anser inte att det ger en dålig bild av riksdagens processer.

– Jag anser att det här ger en bild av att vi är noggranna, om det finns en skugga av en misstanke, säger Risikko.

Att misstankar­na om grundlagsp­roblem framgick via Lavapuros och Scheinins inlägg på Twitter ser Risikko inte som ett problem i sig, och avfärdar att det skulle vara fråga om påverkan på riksdagens arbete.

– Det här huset fungerar parlamenta­riskt, men vi använder utomståend­e experter. Nu var det fråga om två experter som är högt ansedda både utanför huset och inom huset, säger Risikko som preciserar att Twitter är jämförbart med offentliga uttalanden.

Hon kommer ändå att träffa grundlagse­xperter för att diskutera om kommunikat­ionen och processen kunde förbättras. På onsdagen sade hon att hon helst inte skulle få informatio­n via Twitter, utan att man kan skriva direkt till talmannen eller komma besök – ”vi bjuder på kaffe”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Talman Paula Risikko.■
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Talman Paula Risikko.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland