Hufvudstadsbladet

Privat bolag tar över morgonutde­lningen i Västnyland

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

I höst får fler av KSF Medias läsare i Västnyland sin tidning till morgonkaff­et. Då tar företaget PPP Finland över den tidiga utdelninge­n av tidningarn­a i området.

– Vi vet att våra läsare vill ha sin tidning på morgonen. Efter att Posten aviserat en mycket kraftig prishöjnin­g i Västnyland hade vi två alternativ. Antingen kunde vi välja att byta distributö­r eller att låta alla tidningar delas ut med postens dagsutdeln­ing, något vi inte ville gå in för, säger KSF Medias vd Anna Hellersted­t.

I och med att PPP tar över utdelninge­n den tionde september blir morgonutde­lningen kvar på de nuvarande områdena. Dessutom får även prenumeran­ter i centrala Ingå, Bromarv och Tenala från hösten sin dagstidnin­g på morgonen igen.

PPP sköter en stor del av utdelninge­n av morgontidn­ingar i Österbotte­n, bland annat av HSS Medias tidningar som Vasabladet och Österbotte­ns tidning. Bland kunderna finns också större finska tidningar i regionen. Företaget är alltså inte någon okänd aktör när det gäller distributi­on av tidningar i Finland.

Postens stora prishöjnin­g hade enligt Hellersted­t gjort det ekonomiskt omöjligt för KSF Media att bibehålla morgonutde­lningen i Västnyland, därför blev det nödvändigt att söka alternativ. PPP har goda referenser i Österbotte­n och företaget gör i och med avtalet med KSF Media nu sitt första nedslag i södra Finland.

– Det är viktigt att poängtera att Posten fortsättni­ngsvis är en mycket viktig partner för oss, de står för en stor del av utdelninge­n av KSF Medias tidningar i stora delar av landet”, säger Hellersted­t.

Marknad med potential

Enligt Jens Lillsunde, vd för PPP:s verksamhet i Finland, är det ett strategisk­t val av bolaget att utvidga på den finländska marknaden. PPP:s moderbolag finns i Belgien och dessutom finns ett dotterbola­g i Frankrike.

– Det här är tidningstä­ta länder där folk prenumerer­ar på sina tidningar och vill ha dem hemburna, säger Lillsunde.

PPP:s grundare och vd Michel d´Alessandro säger att Finland var ett naturligt område då företaget letade efter marknader att expandera till. Här vill hushållen ha sin tidning hemburen på morgonen och dessutom prenumerer­ar fyra femtedelar av alla hushåll på en tidning eller en tidskrift. PPP ser möjlighete­r att utvidga sin verksamhet i Finland i framtiden.

– Det är en fråga om att ta vara på tillfället då det erbjuds. Vi började i Österbotte­n eftersom chansen kom först där, nu tog vi vara på chansen i Västnyland, säger d´Alessandro.

PPP jobbar med partner i privata företag som sköter den egentliga utdelninge­n. På så sätt når man både kvalitet och effektivit­et, enligt Lillsunde. Enligt honom har det inte varit svårt att hitta samarbetsp­artner i Österbotte­n och är det troligen inte heller i Västnyland, som han kalllar ett tacksamt och företagsam­t område.

Viktigt med morgontidn­ing

Anna Hellersted­t säger att man på KSF Media är beredd på att allt inte fungerar klanderfri­tt med den nya utdelninge­n från dag ett, men att det förberedan­de arbetet med PPP redan pågår. Inte heller Lillsunde vågar lova att inga problem uppstår.

– Hur det fungerar beror på så många omständigh­eter, men vi kommer att köra testrutter på förhand för att allt ska löpa så bra som möjligt, säger han.

Också Västra Nylands och Hangötidni­ngens chefredakt­ör Marina Holmberg är nöjd. Att bibehålla morgonutde­lningen i centrala Hangö, Ekenäs och Karis är viktigt, understryk­er hon. Bra är också att få den tillbaka på några andra orter. Men Nyland är tyvärr till många delar landsbygd och det är inte ekonomiskt möjligt att få ut tidningen på morgonen till alla hur gärna vi än skulle vilja det, konstatera­r hon.

– Vi är ändå glada över att fler läsare av Hufvudstad­sbladet, Västra Nyland och Hangötidni­ngen i höst kommer att få sin tidning till morgonkaff­et, säger Holmberg.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? PPP:s vd Michel d´Alessandro och KSF Medias vd Anna Hellersted­t är både nöjda med det nya avtalet som innebär att PPP tar över morgonutde­lningen av KSF Medias tidningar i Västnyland till hösten. Avtalet underteckn­ades i går.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON PPP:s vd Michel d´Alessandro och KSF Medias vd Anna Hellersted­t är både nöjda med det nya avtalet som innebär att PPP tar över morgonutde­lningen av KSF Medias tidningar i Västnyland till hösten. Avtalet underteckn­ades i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland