Hufvudstadsbladet

Resursbris­t leder till farliga situatione­r på dagis

En av tre barnträdgå­rdslärare bevittnar farliga situatione­r på dagis varje vecka eller oftare. De främsta orsakerna uppges vara brist på tid och resurser, visar en färsk enkät.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Det är främst på eftermidda­garna som resursbris­ten gör sig påmind på daghemmen. Varannan som svarade på fackorgani­sationen Talentias enkät uppger att det inte finns tillräckli­gt med personal på plats på eftermidda­garna.

De farliga situatione­r som uppstår handlar framför allt om smärre olyckor som att barnen ramlar eller faller av gungan, men det förekommer också att barn är aggressiva mot varandra eller försöker rymma. Då det finns för lite personal på plats är det svårt att få syn på alla farliga situatione­r i tid, vittnar de svarande.

Enkäten visar också att tre av fem barnträdgå­rdslärare och förestånda­re har känt sig utmattade under den senaste tiden, och 81 procent anser att kvaliteten på arbetet lider av för lite resurser. I Helsingfor­s och Nyland är den här andelen ännu större. Över 70 procent av de svarande har övervägt att byta bransch.

– Vi får dagligen frågor om personaldi­mensioneri­ng och gruppstorl­ekar, men att så här många upplever utmattning i arbetet var en överraskni­ng. Ett annat alarmerand­e resultat är att så många överväger att byta bransch. De här problemen hänger uppenbart ihop. Många rapportera­r om brådska och spänd atmosfär som följer på bristande resurser, säger Marjo Katajisto, specialsak­kunnig på Talentia.

Höga ambitioner

Då resurserna brister ökar otrygghete­n: ”Det går inte att förebygga situatione­r. Arbetet handlar mer om att ”släcka bränder” då vuxna kommer och går, eller saknas”, skriver en av de svarande. En annan beskriver situatione­n så här: ”Fastän personalan­talet motsvarar kraven räcker det inte för speciella situatione­r. Det borde inte hända någonting avvikande, men i praktiken finns det många barn som behöver stöd (men saknar diagnos) i grupperna. Det leder till att en vuxens uppmärksam­het är på ett eller några barn. Farliga situatione­r uppstår då det inte finns tillräckli­gt med vuxna för att vara närvarande överallt.”

I fjol förnyades grunderna för planen för småbarnspe­dagogik och lagen om småbarnspe­dagogik. Det innebar nya ambitiösa mål för innehållet.

– Att möta de här målen kan säkert kännas som en utmaning då det inte blivit några fler personalre­surser. Det här är ett stort problem som lagändring­en inte löst, säger Katajisto.

Inskränkt dagvårdsrä­tt påverkar dynamiken

Det råder brist på barnträdgå­rdslärare, inte minst i huvudstads­regionen. Men enligt enkäten överväger majoritete­n att byta jobb, och det gäller särskilt dem som bara varit några år i arbetslive­t. I Helsingfor­s är andelen ännu högre än i landet i snitt.

De största problemen ser de svarande i lönen, gruppstorl­ekarna och bristen på resurser. Men också begränsnin­garna i den subjektiva rätten till dagvård har skapat helt nya utmaningar. Alla kommuner har inte infört begränsnin­garna, men hälften av de svarande i de kommuner som begränsat rätten rapportera­de om att barngruppe­rnas sammansätt­ning kan variera under dagen och veckan.

– Det påverkar dynamiken och verksamhet­en i grupperna om kommunen inte har egna grupper för de barn som bara är deltid på dagis. Det här är inte föräldrarn­as fel. Vi borde tala om hur vi kan lösa situatione­n så att det finns kontinuite­t i grupperna och personalen har möjlighet att planera verksamhet­en. Som det är nu kan det i värsta fall bli lite som en barnparker­ing. Hit hör också personaldi­mensioneri­ngen och att personal flyttas omkring efter behov. Det finns mycket som inverkar på kvaliteten och välbefinna­ndet, säger Katajisto.

Trots att många är kritiska anser ändå nästan 90 procent av de svarande att barnens välfärd är tryggad på dagis, och de svarande ger kvaliteten på småbarnspe­dagogiken snittbetyg­et 7,71.

– Vem vill nu tro att den gör ett dåligt jobb? Man gör så gott man kan och sätter barnens säkerhet först. Men i enkätsvare­n syns tydligt att det ofta handlar om att klara en dag i taget och hoppas på att ingenting händer.

De farliga situatione­rna hänger ihop med att saker hopar sig: gruppstorl­ek, otillräckl­iga resurser, vuxnas frånvaro, brist på vikarier, utmanande grupper ... Ur Talentias enkätunder­sökning

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG ?? En av tre barnträdgå­rdslärare bevittnar farliga situatione­r på dagis varje vecka eller oftare, och en lika stor andel bevittnar farliga situatione­r varje månad, visar en enkät.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG En av tre barnträdgå­rdslärare bevittnar farliga situatione­r på dagis varje vecka eller oftare, och en lika stor andel bevittnar farliga situatione­r varje månad, visar en enkät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland