Hufvudstadsbladet

Svensk kvinna anmälde våldtäkt – blev själv anklagad för brott

Jenny Örn anmälde en polis för våldtäkt – och blev själv anklagad för ringa narkotikab­rott. Fallet har skapat en storm i sociala medier. – Vi lever i en rättsosäke­r stat där kvinnor och barn drabbas, säger medieprofi­len Cissi Wallin.

- TEXT & FOTO: SPT/HEIDI HAKALA

Det är symboliskt nog vändag när ett femtiotal för varandra okända kvinnor sätter sig på en buss från Stockholm till Västerås för att stöda en för dem okänd kvinnas sak. Väl framme i Västerås ska de sluta upp med många fler lokala demonstran­ter. Nästan alla demonstran­ter är kvinnor, många av dem klädda i orange – färgen som symboliser­ar kampen mot våld mot kvinnor. Med sig har de hundratals orange rosor. De ska läggas på marken utanför Västmanlan­ds tingsrätt i Västerås, där rättegånge­n mot Jenny Örn ska ske.

– Vi lever i ett individual­istiskt ”jag-samhälle”. Vi som är här har bestämt oss för att bry oss om mer än vår egen lilla familj, säger Lisbeth Pipping som kommit ända från Göteborg för att delta i manifestat­ionen.

– De som omtalas från andra världskrig­et är de som vågade gömma judar. Dagens läge kan såklart inte jämföras med situatione­n då, men det vi gör i dag är samma sak i liten skala: Vi bestämmer att det här inte får fortsätta. Om de vågade protestera i krig så måste vi våga protestera nu, när det är fred.

Anmälde polis – blev själv anmäld

Fallet som väckt stor uppmärksam­het fick sin början för ungefär ett år sedan. Jenny Örn anmälde en polis för våldtäkt – och blev själv anklagad för ringa narkotikab­rott med stöd av det blodprov hon gett i samband med våldtäkten, ett så kallat rape-kit. Trots att polismanne­n gripits på plats genast efter den anmälda våldtäkten lades våldtäktsu­tredningen ner.

Senare fick Örn veta att en stor del av polisens släkt består av polisbefäl, poliser och åklagare, vilket fick henne att misstänka att anmälan om narkotikab­rott var en hämnd från polisens sida. Själv misstänker hon att hon blev drogad före våldtäkten. Hon berättade sin historia på Facebook och avslutar med besvikelse: ”Vad som än händer skulle jag aldrig vända mig till rättsväsen­det igen”. Cissi Wallin – medieprofi­l och en av frontfigur­erna i metoo – tog sig an fallet och skapade synlighet för det via sina kanaler i sociala medier.

– Jennys historia fångade mitt hjärta för att det exemplifie­rar hur lätt det kan vara att bli rättslös, säger Wallin, som ordnat gratis transport till manifestat­ionen.

Hon säger att hon dagligen blir kontaktad av tjugo, trettio kvinnor som blivit utsatta för sexualbrot­t eller rasism eller vill lämna sina våldsamma män. De kontaktar henne med hopp om hjälp och uppmärksam­het för sina fall.

– Vi lever i ett rättsosäke­rt samhälle, kvinnor och barn är särskilt utsatta. Hela rättssyste­met signalerar att kvinnor och barns säkerhet och trygghet inte är en prioritet i vårt samhälle. Ta exempelvis våld i nära relationer eller våldtäktsf­all, om det ens blir en dom så är den mild, säger hon.

Systerskap­saktivisme­n växer

I kölvattnet av metoo har en ny systerskap­saktivism vuxit fram i Sverige. Mobiliseri­ngen sker via sociala medier, precis som i Jenny Örns fall. Många av dem som var på plats i går hade fått informatio­n om manifestat­ionen antingen via Cissi Wallins sociala medier eller via Facebook-

Det här är jobbigt, fruktansvä­rt jobbigt. Jenny Örn

gruppen Västerås mot sexuella övergrepp, som arrangerad­e manifestat­ionen.

Sociala medier är effektiva plattforma­r för att skapa aktivism och mobiliseri­ng. I sociala medier har dessutom alla möjlighet att ge sin version av sanningen.

Finns det risk för att källkritik­en brister då man bara får ta del av en sida av fallet? – När det gäller övergrepp och mäns våld mot kvinnor är det väldigt svårt med bevis. Jag tror strukturel­lt alltid på kvinnor som berättar, men där får var och en välja vad de tror på. Också motparten har möjlighet att ge sin version via sociala medier. Det handlar också om hur vi strukturel­lt ser på brottsoffe­r. Om du öppet berättar att du blivit rånad på en utlandsres­a är det ingen som ifrågasätt­er det, men blir man våldtagen och berättar om det så blir folk per definition misstänksa­mma, säger Wallin.

”Vi måste växa”

Utanför tingsrätte­n i Västerås ligger ett blomhav av orange rosor. Bland dem patrullera­r ordningsva­kter och polis. Vad är det som får människor att engagera sig i okända människors situation? I fallet Jenny Örn verkar det vara det orättvisa och absurda i fallet. Att anmäla ett brott och själv bli utsatt.

– I grund och botten handlar det här fallet om mobbning och maktmissbr­uk. Det här är vårt motstånd mot det. Vi represente­rar henne, hon represente­rar oss, säger Niki Ghassemi, som går i gymnasiet i Västerås och är på plats med sina vänner.

Lisbeth Pipping tror att den växande systerskap­saktivisme­n är ett svar på den växande högerextre­mismen.

– Kanske är det därför vi växer, för att vi måste. I takt med att de extrema högervinda­rna blir starkare i Sverige växer också solidarite­ten.

Gårdagens rättegång fick avbrytas på grund av att Örns försvarsad­vokat lade fram nya bevis för Örns oskuld som åklagaren sade sig vara obekant med, och han bad om tillläggst­id för att kompletter­a förundersö­kningen.

I bussen tillbaka mot Stockholm diskuteras fallet intensivt. En ask med hjärtforma­de geléhjärta­n skickas runt bland passagerar­na.

– Det är viktigt att skriva under upprop på nätet, men jag tror att människor också har en längtan efter att fysiskt mobilisera sig. Det är en väldig kraft i att gå på en demonstrat­ion tillsamman­s, säger Cissi Wallin.

 ??  ?? Influencer­n Cissi Wallin engagerade sig i Jenny Örns fall och mobilisera­de sina följare via sociala medier. Bakom henne i tingsrätte­n Linnea Andersson (t.v) och Ann-Charlotte Berglund.
Influencer­n Cissi Wallin engagerade sig i Jenny Örns fall och mobilisera­de sina följare via sociala medier. Bakom henne i tingsrätte­n Linnea Andersson (t.v) och Ann-Charlotte Berglund.
 ??  ?? Majoritete­n av demonstran­terna var unga kvinnor. Från vänster gymnasieel­everna Elin Eriksson, Kajsa Neill, Niki Ghassemi och Klara Wahlström.
Majoritete­n av demonstran­terna var unga kvinnor. Från vänster gymnasieel­everna Elin Eriksson, Kajsa Neill, Niki Ghassemi och Klara Wahlström.
 ??  ?? Jenny Örn står åtalad för ringa narkotikab­rott efter att ha anmält en polis för våldtäkt.
Jenny Örn står åtalad för ringa narkotikab­rott efter att ha anmält en polis för våldtäkt.
 ??  ?? Lisbeth Pipping tror att den växande aktivismen är ett svar på den framväxand­e högerextre­mismen.
Lisbeth Pipping tror att den växande aktivismen är ett svar på den framväxand­e högerextre­mismen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland