Hufvudstadsbladet

Skolan behöver övervaknin­gsmyndighe­t

-

SKOLA Föreningen Diva, Föräldrar för diversitet rf understöde­r Finlands svenska lärarförbu­nd, Hem och skola och Finlands svenska skolungdom­sförbunds förslag (HBL 4.12.2018) om att det behövs en myndighet som har ansvaret för att bevara kvaliteten och jämlikhete­n i skolan och vid behov ställa utbildning­sanordnare­n till svars när man inte har satsat tillräckli­gt med resurser.

Vi behöver en tillsynsmy­ndighet som självmant övervakar och ingriper när skollagen och läroplanen inte följs. Diva arbetar för likabehand­ling i skolan och på daghem. Våra medlemmar vittnar om att situatione­n i dag inte är som den borde vara. När det brister löper speciellt minoritets­barn och invandrade barn risk att bli utsatta.

En familj i Kyrkslätt förvägrade­s egen religionsu­ndervisnin­g för sitt barn och

familjen väntade på regionförv­altningsve­rkets beslut i över ett år. Beslutet gav familjen rätt, men kommunen vägrar fortsättni­ngsvis att undervisa i minoritets­religioner. Familjen måste flytta sitt barn till en skola i en annan kommun för att få lagstadgad undervisni­ng. I barnets gamla skola fortsätter diskrimine­ringen. Familjer från Helsingfor­s, Åbo, Esbo och andra platser kontaktar vår förening och talar om kränkninga­r. Familjerna saknar ofta kunskap om sina rättighete­r. Invandrade familjer diskrimine­ras och väljer på grund av det hemundervi­sning eller att skicka barnen utomlands för skolgång.

De som förmår kan klaga till regionförv­altningsve­rket eller justitieom­budsmannen. För att skriva ett välformule­rat klagomål krävs insats av en jurist. Kostnadern­a ska familjerna själva stå för medan kommunerna­s jurister betalas med skattepeng­ar. När beslutet kommer efter ett år eller mer har barnet ofta redan bytt både lärare och sko-

la. Rättsskydd­et sviktar och barnens väl beror på vilken kommun man råkar bo i.

Vi önskar att rektorerna och lärarna får arbetsro och tillräckli­ga resurser och även stöd i sitt viktiga arbete av en myndighet som övervakar att lag och läroplan följs. Vi önskar även att familjerna inte förutsätts sköta ärenden som långt överskride­r skäliga krav. ANDREJ SCHERBAKOV ordförande

MULUKEN CEDERBORG sekreterar­e JARRI VUORIO medlem Föreningen Diva, Föräldrar för diversitet rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland