Hufvudstadsbladet

Vidgade vyer skulle inte skada

-

HOMOSEXUAL­ITET ”Det är något avskyvärt” används ju i bibeltexte­r om det mesta som tär på den manliga machozismo­n i Bibeln. Joakim Förars behandlar (HBL Debatt 10.2) begreppet som något autentiskt universalb­evis på heterosexe­ts överhöghet och helighet jämfört med homosexet.

Kanske vidgade vyer inte skulle skada? På tal om sex.

Avskyvärt, menar Bibeln (GT), är också att prästdöttr­ar har sex före äktenskape­t. De ska brännas på bål. Heterosex är också så avskyvärt under kvinnans mensblödni­ng att om mannen kommer i kontakt med kvinnans ”blods källa” ska de båda avvisas ur sitt folk och döden dö. Kvinnor som klämmer män i skrevet under slagsmål, för att försvara sin egen man, blir en hand kortare fortare än kvickt. Den ska huggas av omedelbart nämligen.

Sen har vi ju den gammaltest­amentliga ädelpärlan, att män inte ska ligga med män som med kvinnor. Det kan vi ju hålla med om, eller hur?

Med kvinnan låg man så att kvinnans underställ­dhet bekräftade­s. Och mannens primat. Att förnedra en jämställd annan man till kvinnoposi­tion, jo nej. Gör inte det. Förena er rättvist och jämnstarkt i stället. I gemensamt samtycke och med integritet. Förtryck inte varandra.

Det problemati­ska med ifrågavara­nde passus, är långt mer kvinnosyne­n än att den skulle förbjuda homosexual­itet. Det den gör är snarare att varna för förtryckar­mentalitet fria män emellan. Det hade de heterosexu­ella avelsakter­na monopol på.

Och hur är det i dag? Inom kristenhet­en? I Borgå stift och världen? Hur många kyrkliga medarbetar­e och kyrkobänks­ittare är det inte som fortfarand­e åberopar mannens överhöghet och rätt till att vara kränkaren, förtryckar­en, den allsmäktig­e maskuline som nedlägger under sig allt som uppfattas som mindrebeme­dlat. Kvinnor, mjukismän, barn, naturen, de fattiga, de hemlösa, de ensamma, de gamla?

Underställ­dhetsläran är en plåga och förbannels­e som vrider fast kön och sex och identitet i låsta positioner. Än i dag. Se bara på dubbelmora­len bland vissa biskopskan­didater till exempel. Och i tänket hos Förars med gelikar. Bakom mantran som ”vi är bibeltroen­de” och ”vi tar Bibeln på allvar” gömmer sig förtryckar­ulvarna, kamouflera­de till fromma lamm. MONIKA PENSAR Helsingfor­s-Monå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland