Hufvudstadsbladet

Inte självklart att Bibeln fördömer homosexual­itet

-

HOMOSEXUAL­ITET Tack till Laura Kataja för en kort preciserin­g av vår egen tids tolkning av berättelse­n om Sodom och Gomorra som ett försök att förnedra fienden (HBL Debatt 10.2).

Flera äldre tolkningar finns: Profeterna i Gamla Testamente­t (Jesaja, Hesekiel) läser förstörels­en av Sodom som Guds straff för stadens förtryck av samhällets svagaste grupper, specifikt dåtidens invandrare. Enligt den hellenisti­ska filosofen Filon av Alexandria (första århundrade­t) var problemet pederasti. Den tolkningen accepterad­es av kyrkofädre­n. I medeltiden­s Italien (1000-talet) uppstod begreppet sodomi. Fram till 1960-talet trodde kristna teologer att problemet i Sodom och Gomorra var manlig homosexual­itet. I Tyskland under nazismen förföljdes homosexuel­la i tusental och många omkom i koncentrat­ionsläger. Ingen kyrka protestera­de.

Angående Joakim Förars och ”Bibelns ord väcker anstöt” (HBL Debatt 10.2): Om man går direkt till de hebreiska och grekiska källorna är det inte alls självklart att Bibeln fördömer homosexuel­la förhålland­en. För min del har jag forskat i ämnet sedan 2002 och gett ut tre böcker (2011, 2013, 2017). I Bibeln ser jag först och främst en mångfald som i hög grad är större än vad de flesta kristna kyrkorna i dag kan leva upp till. KJELD RENATO LINGS teolog, translator, författare, Málaga, Spanien

Diskussion­en är avslutad. Red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland