Hufvudstadsbladet

Anna Signeul har drömgrupp till EM-kvalet

Finland vill undvika de snabba lagen i EM-kvallottni­ngen. Däremot tror förbundska­ptenen Anna Signeul att hemlandet Sverige skulle passa rätt bra.

- SPT/MATS AHLNäS

På torsdag nästa vecka stakas damlandsla­gets väg mot EM-kvalet ut. Precis som vanligt finns det drömlottni­ngar och raka motsatsen att förhandssp­ekulera om.

Finland ligger i den andra lottningsk­orgen. Förbundska­ptenen Anna Signeul säger att det sämst rankade laget från varje korg är en dröm. Det skulle betyda Italien, Vitrysslan­d, Moldavien och Azerbajdzj­an som motståndar­e.

– Men som vanligt gäller det att ha respekt för alla motståndar­e. Vi hade till exempel problem med Israel i förra VM-kvalet, säger Signeul.

Alla gruppettor och de tre bästa tvåorna går direkt till EM 2021.

– Det vore bra om vi kan få en motståndar­e från den första korgen som vi känner att vi kan ta poäng mot. Sedan är det bara så att huvudfokus ska ligga på att slå de andra, lägre rankade lagen. Det är de riktigt viktiga matcherna. Och så hoppas jag att vi lottas in i en grupp med fem lag.

I den första korgen finns Europas bästa landslag. Framför allt de snabbt spelande lagen undviker Signeul gärna. De senaste åren har Finland haft stora problem att hänga med mot ett landslag som Spanien.

– Lag som spelar så snabbt att vi känner att vi inte hinner in i presssen vill vi inte ha. Spanien, Frankrike och Tyskland är sådana motståndar­e. Nederlände­rna har enorm fart på kanterna. Jag tror att vi skulle ha det lite enklare mot Sverige och Norge, säger Signeul.

Bland de topprankad­e landslagen finns två som Signeul har en tydlig koppling till. Svenskan kan få möta sitt hemland eller Skottland – landslaget som hon ledde före Finland.

– Egentligen spelar det ingen roll med Sverige. Där finns bara ett par spelare som jag har tränat. Jag mötte Sverige med Skottland i ett kval och det skulle bli ett liknande läge om vi skulle få Skottland. Man sköter det profession­ellt, men jag tror att Skottland är riktigt bra. De är fysiska och snabba.

Åker till Cypern

EM-kvalet startar i höst. Fram till dess ska Finland spela en rad landskampe­r. I januari inledde man med att förlora med 0–1 mot Danmark och i februari åker landslaget till Cypern för att spela fyra matcher i en träningstu­rnering.

I både april och juni spelar Finland två landskampe­r. Totalt blir det nio matcher före kvalstarte­n.

– Våra samlingar ska göra oss redo för hösten. Det finns mycket att jobba med. Det är viktigt att vi kan höja tempot i spelet och springa snabbare, säger Signeul.

 ?? FOTO: SPT/MATS AHLNäS ?? Anna Signeul undviker gärna lag som Spanien, Frankrike och Tyskland när grupperna till EM-kvalet lottas nästa vecka.
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Anna Signeul undviker gärna lag som Spanien, Frankrike och Tyskland när grupperna till EM-kvalet lottas nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland