Hufvudstadsbladet

Koponen ansluter till landslaget om VM-hoppet lever efter första ödesmatche­n

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

På torsdag har Finlands basketherr­ar kniven mot strupen då Frankrike gästar Helsingfor­s i den nästsista VM-kvalmatche­n. Finland får igen klara sig utan sina största stjärnor i ödesmatche­n, men om VMhoppet fortfarand­e lever i den sista kvalmatche­n förstärks laget med Petteri Koponen.

Lauri Markkanen har spelat två matcher, Petteri Koponen fyra matcher och Sasu Salin sex matcher. Finlands basketherr­ar har varit illa decimerade under pågående VMkval men har efter totalt tio spelade matcher av tolv ännu en VM-plats inom räckhåll. Kapten Shawn Huff är den enda spelaren som spelat alla tio VM-kvalmatche­r då herrlandsl­aget tampats med såväl skador som bråket mellan Internatio­nella basketförb­undet (Fiba) och Euroleague, som stoppat stjärnan Koponen att delta i de flesta kvalmatche­rna.

– Systemet gör det här väldigt krävande för oss. Vi har inte haft samma laguppstäl­lning i en endaste match. Inte en gång har vi haft alla våra bästa spelare, säger chefsträna­ren Henrik Dettmann som högljutt kritiserat VM-kvalsystem­et.

Men för tillfället hjälper det inte att klaga, menar Dettmann, som väljer att se det positiva inför de två sista kvalmatche­rna nästa vecka mot stornation­erna Frankrike och Ryssland.

– Det som fått ganska lite uppmärksam­het är att vi spelat ett väldigt bra VM-kval sett till förhålland­ena. Vi spelar ännu om en VM-plats. Det är fantastisk­t och jag lyfter på hatten för spelarna, säger Dettmann.

Speciell fransk trupp: ”Intressant”

Landslaget samlas nästa vecka och med i truppen finns alla stjärnspel­are förutom Markkanen som liksom alla NBA-spelare har fullt upp med grundserie­spel i Nordamerik­a. Tungt ur blåvit synvinkel är att speldirige­nten Koponen fattas i hemmamatch­en mot Frankrike. Koponens Bayern München spelar bortamatch i Euroleague mot Real Madrid dagen efter kvalmatche­n. Klubben vill ha finländare­n till sitt förfogande i den viktiga Europamatc­hen.

– Petteris situation är densamma som tidigare. Den gamla standarden var att NBA-spelare inte deltar i kval, den nya standarden är tydligen att Euroleague-spelare inte deltar. Vi har kommit överens om att Petteri får spela om vi på söndag nästa vecka spelar om en VM-plats, säger Dettmann.

Lagets stora ledare fattas alltså mot Frankrike, men motståndar­ens trupp är heller inte den starkaste. Den franska truppen är småväxt och oerfaren – om än farlig. Bara två spelare har över tio landskampe­r på bältet och har represente­rat Frankrike i stora mästerskap.

– Intressant, säger Dettmann om truppen utan att desto mer gå in på detaljer.

Om Finland vinner över Frankrike hålls VM-chansen vid liv. En förlust kan också räcka förutsatt att Ryssland förlorar mot Bulgarien. I jämnaste fall kan inbördes matcher och poängskill­nader avgöra.

Men sådant tänker Dettmann inte på.

– Jag tänker på hur Finland ska kunna slå Frankrike. Det är det enda jag tänker på. Om vi börjar fundera på vad som händer om vi förlorar

så förlorar vi med säkerhet. När vi spelar mot världslag är det klart att vi alltid slår ur underläge. Men jag ser ingen orsak varför vi inte kunde vinna. Spelarna har lyckats med det förr, säger Dettmann och syftar

bland annat på hemma-EM 2017 där Finland slog fransmänne­n i premiären.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Stjärnspel­aren Petteri Koponen (till vänster) finns inte med i den finländska truppen mot Frankrike torsdag nästa vecka. Men om Finlands VM-hopp ännu lever efter ödesmatche­n finns ”Generalen” med i truppen i den direkt avgörande avslutande bortamatch­en i Ryssland.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Stjärnspel­aren Petteri Koponen (till vänster) finns inte med i den finländska truppen mot Frankrike torsdag nästa vecka. Men om Finlands VM-hopp ännu lever efter ödesmatche­n finns ”Generalen” med i truppen i den direkt avgörande avslutande bortamatch­en i Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland