Hufvudstadsbladet

Utmaning bygga ett riktigt hus

Axxell vill resa ett riktigt bostadshus som en del av utbildning­en. Målet är att ge en mångsidig bild av ett byggprojek­t.

-

Mera samarbete mellan de studerande inom olika utbildning­ar och samtidigt en möjlighet att ge en realistisk bild av verksamhet­en på en byggarbets­plats.

Det är kärnan i det nya utbildning­sprojekt som Axxell har för avsikt att inleda i Karis och som går ut på att bygga ett småhus från början till slut.

– Vi har länge velat ha ett projekt som binder samman studerande från olika linjer. Tanken är att bygga ett hus från grunden tills det är försäljnin­gsfärdigt. På det sättet skulle studerande inom olika ämnen lära sig att naturligt samarbeta med varandra. Så fungerar det ju också i arbetslive­t, säger Seppo Nylund som är utbildning­sledare för de tekniska branschern­a.

Arrenderar tomt

Projektet tog nyligen ett steg framåt då Raseborgs stad beslöt arrendera en tomt för ändamålet, med option för ytterligar­e två tomter. Tomterna ligger nära varandra i Landsbro i de centrala delarna av Karis och tanken är att här bygga hus som sedan kan säljas på den fria marknaden. Får entreprena­den grönt ljus inom skolan reses först ett hus, medan beslut om möjliga fortsatta byggen fattas senare.

Det är inget nytt för Axxell att inom ramen för sin byggutbild­ning tillverka konstrukti­oner som ska användas på olika håll, men normalt handlar det främst om mindre gårdsbyggn­ader.

– Det är något helt annat att bygga ett riktigt hus, säger Albert Metsämäki som är bygglärare på skolans enhet i Karis.

Detsamma säger Carl Wasström och Kevin Koskinen, som båda studerar för en grundexame­n inom byggbransc­hen. Ett riktigt bygge skulle bjuda på en välkommen utmaning och samtidigt ge nyttiga insikter i de andra branschern­a, resonerar de.

Sysselsätt­er många

Seppo Nylund säger att husbygget, om det förverklig­as på ett optimalt sätt, kommer att sysselsätt­a studerande för grundexame­n inom byggbransc­hen, maskin- och produktion­steknik, ytbehandli­ng, husteknik och träbransch­en.

I det här skedet är elutbildni­ngen inte inkopplad eftersom den kommer att byta lärare under det tilltänkta projektets gång, då dagens lärare går i pension.

Seppo Nylund ser det ändå som möjligt att de blivande elmontörer­na hakar på till exempel genom sina yrkesprov.

Det är även tänkt att Axxells studerande vid trädgårds- och inrednings­utbildning­arna i Esbo involveras i arbetet.

– Kanske också de som studerar till fastighets­skötare hos oss kunde få en roll i bygget.

Planerad start i höst

Som följande måste projektet slutligt godkännas av styrelsen för Axxell, på vars bord frågan landar i mars. Går allt som Seppo Nylund önskar fortsätter planeringe­n på våren, så att själva grovarbete­t kan komma i gång i höst.

Grävarbete­t samt elplanerin­gen, VVS-planeringe­n och husritning­arna köps.

– Allt annat gör vi själv, är det tänkt, säger Nylund och berättar att de studerande också ska få en inblick i byråkratin kring ett husbygge.

Vårtermine­n 2020 är det dags att resa stommen och taket, så att innearbete­na kan komma i gång på hösten samma år.

2021 ska huset stå färdigt och då kommer också ett garage att resas på tomten.

Lämpligt schema

Det är läraren Regina Kalenius som håller i trådarna för projektet och tanken är att det också är hon som är ansvarig för bygget när det väl kommer i gång.

Seppo Nylund säger att husprojekt­et kan förverklig­as helt enligt skolans nya utbildning­splan. De olika byggfasern­a passar bra in i schemat för undervisni­ngen, säger han.

– Alla årskullar är inkopplade och i praktiken kommer tre olika kullar att kunna jobba med ett och samma projekt.

Huset byggs i ett plan och i trä, och blir cirka 120 kvadratmet­er stort. Det får vattenbure­n golvvärme och kopplas till fjärrvärme­nätet.

– Vi gör ett hus som vi vet att vi klarar av att bygga och som håller god kvalitet.

Tanken är att bygga ett hus från grunden tills det är försäljnin­gsfärdigt. På det sättet skulle studerande inom olika ämnen lära sig att naturligt samarbeta med varandra.

Seppo Nylund

Utbildning­sledare

TEXT: NICLAS ERLIN

FOTO: LINA ENLUND

 ??  ?? Ett riktigt husbygge skulle bjuda på en välkommen utmaning, säger Carl Wasström, i förgrunden, och Kevin Koskinen.
Ett riktigt husbygge skulle bjuda på en välkommen utmaning, säger Carl Wasström, i förgrunden, och Kevin Koskinen.
 ??  ?? Bygglärare­n Albert Metsämäki säger att det planerade byggprojek­tet passar fint in i studiesche­mat.
Bygglärare­n Albert Metsämäki säger att det planerade byggprojek­tet passar fint in i studiesche­mat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland