Hufvudstadsbladet

På Omnia är det datorn som kollar närvaron

Ansiktsige­nkänning är en ny form av närvarokon­troll som testas på Omnia, samkommune­n för utbildning i Esbo. De studerande har varit överraskan­de positiva, säger Heidi Rajamäki-Partanen på Omnias AI-laboratori­um.

- DAN KRONQVIST

När en studerande kommer till svetsverks­taden i Omnias campus i Alberga går han först fram till en laptop som ligger uppslagen på bordet. Om en liten stund ser han en ruta på skärmen där hans närvaro kvitteras. Sedan kan han fortsätta till sin egen arbetspunk­t och fortsätta med den gassvetsni­ng han övar sig på. Samtidigt har läraren fått ett meddelande om att eleven är på plats.

Att låta datorn sköta närvarokon­trollen är ett nytt experiment som Omnia startade i december 2018. Första testgruppe­n är 30-40 studerande på de verkstadsb­aserade utbildning­slinjer som inriktar sig på maskin- och produktion­steknologi, men experiment­et kommer senare att utvidgas till andra utbildning­slinjer.

– Vi trodde att det skulle finnas ett visst instinktiv­t motstånd mot kameror, men mottagande­t har varit odelat positivt, säger Heidi Rajamäki-Partanen.

Bild och namn

Först ska datorns program lära sig känna igen den studerande­s ansikte. Det gör man genom att ta ett porträtt med datorns kamera och lagra det tillsamman­s med personuppg­ifterna. Efter det räcker det att man varje gång ställer sig framför datorn och blir snabbfotog­raferad på samma sätt som vid den automatisk­a passkontro­llen på ett flygfält.

– Vi har själva utvecklat systemet utifrån färdiga algoritmer och öppen källkod. Mottagande­t har varit positivt eftersom alla vet exakt var informatio­nen lagras, det vill säga lokalt hos oss, säger Timo Vitikainen, en av dem som jobbat fram tekniken.

Ansiktside­ntifiering­en fungerar med maskinell inlärning, en del av det vi kallar artificiel­l intelligen­s. Datorn lär sig alltså hur den studerande­s ansikte ser ut för att sedan snabbt kunna koppla ihop persondata med rätt ansikte.

De studerande har reagerat nästan oväntat positivt på experiment­et. På Omnia har man sedan start betonat vikten av att funktionen utvecklas i den miljö där det kommer att användas. Alla berörda kan kontinuerl­igt kommentera och följa med hur systemet utvecklas.

Jere Verkka som studerar husbyggnad­steknik säger att experiment­et hittills har gått smidigt. Från lärarhåll betonas att ansiktsige­nkänningen frigör arbetstid från ren bokföring till att interagera med de studerande. Samtidigt är systemet vattentätt.

Under experiment­et har både studerande och lärare hunnit få många nya idéer om hur man ytterligar­e kunde utnyttja artificiel­l intelligen­s i utbildning­en.

– En tanke är att utvidga systemet så att läraren också får informatio­n om på vilken linje och på vilken nivå personen i fråga studerar, säger Heidi Rajamäki-Partanen. Grupperna är många och stora, så det skulle underlätta betydligt.

Omnia ägs av Esbo, Kyrkslätt och Grankulla och har verksamhet huvudsakli­gen i Esbo.

 ?? FOTO: OMNIA ?? På Omnia meddelar verkstadsl­injens elever om sin närvaro genom att ansiktet skannas av en dator.
FOTO: OMNIA På Omnia meddelar verkstadsl­injens elever om sin närvaro genom att ansiktet skannas av en dator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland