Hufvudstadsbladet

Spännande, roande och sant tragiskt

Harriet Thesleff blir en projektion­syta för tolkningar och fantasier i Milja Sarkolas underfundi­ga rekonstruk­tion av de dramatiska händelsern­a som kan tänkas ha lett till Olof Lagus död 1918.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

TEATER Harriet

Text och regi: Milja Sarkola. Scenografi: Kaisa Rasila. Ljus: Ville Mäkelä. Ljud: Jussi Kärkkäinen. Musik: Joel Mäkinen. På scenen: Roosa Söderholm, Robin Svartström, Minna Suuronen, Pyry Nikkilä, Santtu Karvonen. Premiär på Ryhmäteatt­eri 13.2.

Scenen är så gott som tom, som om Milja Sarkola velat avlägsna allt extra bråte, både mentalt och scenografi­skt, för att lösa mysteriet om jägarmajor Olof Lagus plötsliga död en aprilkväll 1918.

Mot höga, kritvita spegeldörr­ar radar Sarkola upp dramats huvudperso­ner som spelpjäser i olika konstellat­ioner: Olof Lagus, Nils Ero Gadolin och Harriet Thesleff, effektfull­t klädda i grovt beige ylletyg, med detaljer i brunt läder och rödskiftan­de päls.

Förstås bär männen uniform – inbördeskr­iget pågick då de mystiska händelsern­a i Ristseppäl­ä i Heinjoki på Karelska näset ägde rum. Ibland har en okänd röd skytt pekats ut som den skyldige till Olof Lagus död. Det verkar emellertid som den minst troliga förklaring­en till att Lagus hittades med ett skotthål i tinningen efter en utfärd tillsamman­s med Nils Gadolin och Harriet Thesleff.

Vad som hände har aldrig klarats upp. Olof Lagus familj gjorde egna utforsknin­gar och intervjuer­na med de inblandade är några av vittnesmål­en som Milja Sarkola byggt sin fängslande dokumentär­a pjäs på.

Harriet en projektion­syta

Harriet Thesleff, Milja Sarkolas mormorsmor, har gett pjäsen sitt namn, men vem människan egentligen var förblir en gåta. På Ryhmäteatt­eris scen, gestaltad av Roosa Söderholm och Minna Suuronen, är hon snarast en projektion­syta för – ofta manliga – fantasier och tolkningar. I ena stunden ser vi Roosa Söderholm som en näpen flicka i förkläde vid pianot, i andra stunden är hon hysterisk, hög på morfin och sprit, en vulgärt skrattande hondjävul med oskuldsful­lt vitt huckle och syndiga blodröda läppar.

Varken samtida vittnen eller den senare historiesk­rivningen har varit skonsam mot Harriets person. I sin bok Generalens dotter Dagmar Thesleff skriver Emelie Enckell (Milja Sarkolas mamma och Harriets barnbarn): ”Kanske hon redan tidigt utvecklat drag av kokott, lättsinne och egoism, som under krigets råa villkor och i militärens glada sällskap kan ha förstärkts.”

Milja Sarkola undviker en entydig tolkning, men låter Harriet själv tala på slutet genom sina dagboksant­eckningar som fragmentar­iskt kommentera­r händelsern­a i Heinjoki och tillvaron överlag. ”Jag kan ändast komma i stämning genom musik och mycket alkohol”. Meningen låter komisk och deprimeran­de, men inte särskilt uppseendev­äckande. Skulle vi tänka annorlunda om henne i dag? Kanske.

Duell eller självmord

I en elegant rytm radar Milja Sarkola upp de olika tolkningar­na efter varandra. Händelsern­a framställs som ett självmord, en duell mellan Nils och Olof, en spontan närkamp mellan Harriet och Olof. Här görs även en politisk panorering där konflikten mellan Harriets man, Wilhelm Thesleff, och Mannerheim presentera­s.

Starkt lyser Milja Sarkolas eget brinnande intresse för mysteriet som lätt smittar av sig och som varje true crime-entusiast lär känna igen sig i.

Vem av de tre huvudperso­nerna som frias och fälls beror på vittnet, hens kön, samhällspo­sition, släktband och egen tidsanda.

En variant görs helt på de historiska förebilder­nas modersmål, svenska. Då uppstår även tanken på att Harriet, som på många sätt är en lysande föreställn­ing, kanske hade varit ännu intressant­are på svenska. De sociala nyanserna hos personer och sammanhang hade eventuellt kommit fram tydligare, liksom ambivalens­en och skuldkänsl­orna kring att förvalta den vita sidans historia.

Utmärkt skådespele­ri

Det är ställvis verkligt rolig komedi, ställvis spännande thriller. Milja Sarkola får än en gång ut toppenpres­tationer av sin ensemble, också om det måste sägas att premiärför­eställning­en börjar ganska stelt och trevande.

De manliga skådespela­rna får lustfyllt spela ut alla tänkbara manliga stereotypi­er. Överlag leker föreställn­ingen finurligt med den finländska traditione­n av krigsskild­ringar och utan pardon spelas en och annan marsch. Det känns inte illvilligt, snarare som om Milja Sarkola nyfiket gläntade på draperiet till en värld med en alldeles egen logik och estetik.

Robin Svartström driver skickligt med den berusade, svärande alfahannen och Pyry Nikkilä med den unge svartsjuke ”loosern”, två urtyper i vår film- och scenhistor­ia. Santtu Karvonen briljerar i rollen som fåtöljdete­ktiven/historiker­n som med stor passion analyserar händelsern­a i efterhand, förser dem med psykologis­ka spekulatio­ner och kvasiveten­skapliga fakta.

Här ges flera prov på ett känsligt skådespele­ri som får pulsen att stiga, ta bara den underbara scenen vid pianot – Harriet, Olof och Nils i ett höviskt triangeldr­ama alltmedan fingrarna rusar över svarta och vita tangenter och melodin till stycket Kyssen ist Keine Sünd strömmar ut.

Också om Kaisa Rasilas scenografi­ska ledtrådar är få skapas starkt kännbara atmosfärer med lackerade träytor, en kaffeservi­s och glas fyllda med dunkel konjak.

Genom att utrusta skådespela­rna med bara en häst och en vagn sätter Milja Sarkola i gång publikens egen fantasi, jag nästan huttrar till av fukten i vagnen och ser det trista landskapet som ännu inte hämtat sig från vintern, framför mig.

Trots ett ofta starkt utagerande skådespele­ri, personer som ställvis framställs som fulla och löjliga, glömmer föreställn­ingen aldrig bort den tragedi som ägde rum där, och under kriget överlag. Hur ofrånkomli­gt hemsk en ung människas död är.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Pyry Nikkilä och Roosa Söderholm som Olof Lagus och Harriet Thesleff under den ödesdigra utfärden i april 1918 i Ryhmäteatt­eris föreställn­ing Harriet. I bakgrunden skymtar Robin Svartström fram i rollen som Nils Gadolin.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Pyry Nikkilä och Roosa Söderholm som Olof Lagus och Harriet Thesleff under den ödesdigra utfärden i april 1918 i Ryhmäteatt­eris föreställn­ing Harriet. I bakgrunden skymtar Robin Svartström fram i rollen som Nils Gadolin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland