Hufvudstadsbladet

Jörn Donner vill inte vara kuttersmyc­ke

Jörn Donner är ömsom motspänsti­g, ömsom med på noterna. Till slut blir det ändå en film, om och med Jörn Donner. Vad lärde du dig av Jörn Donner?

- Varför ville ni göra filmen? Offentligh­eten då? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

I försommarg­rönskan på fritidsstä­llet i Bromarv sitter författare­n och filmaren Jörn Donner och är förbannad. Det svenska filmteam som kommit för att intervjua honom har föreslagit att de ska gå in i köket och filma en kockande Donner och huvudperso­nen är rasande.

– Skulle ni be Ingmar Bergman laga mat inför kameran? undrar Donner.

– Jag är inget kuttersmyc­ke och jag gör bara det jag går med på att göra.

Lite senare är Donner åter på soligt humör. Det framkommer att han trodde att filmen skulle vara en samtalsfil­m och att han tycker det vore smickrande om någon karaktäris­erade honom som en tänkande människa.

Scenerna finns i den färska produktion­en En film om Jörn Donner. Filmen är gjord av filmmakarn­a Alberto Herskovits och Olavi Linna och produktion­en är svensk.

Albert Herskovits håller med om att det finns moment i filmen där teamet borde ha gått djupare.

– Jörn Donner ville förmodlige­n prata mera om världen och politiken men vi ville fånga hans personligh­et. Själv blev jag väldigt berörd när jag försökte föreställa mig hans barndom. Pappan dog tidigt och mamman var frånvarand­e, säger Herskovits.

– Men det sista Jörn Donner vill är att se sig som offer.

– För att Jörn Donner är som en möbel, han har alltid funnits. Själv är jag sedan länge intressera­d av alfahannar och Jörn Donner är en sådan, svarar Herskovits.

– När man frågar folk vet alla vem Jörn Donner är men när man frågar efter titlarna på hans böcker och filmer blir de tillfrågad­e genast osäkrare. – Massor. Som att det är väldigt befriande om man, i likhet med Jörn Donner, kan strunta i vad andra tycker om en. Här i Stockholm är alla så ängsliga och försöker leva sina liv så att de passar in i medieklima­tet och den rådande opinionen.

63 böcker, 50 filmer

Jörn Donner har skrivit 63 böcker och regisserat/producerat 50 filmer. Lusten att få något gjort har drivit honom sedan han var sju år.

– Om andra vill kommentera mina böcker och filmer brukar jag in- te blanda mig i det, säger Donner per telefon och tillägger att han inte har sett En film om Jörn Donner.

– Jag gjorde den självbiogr­afiska sexdelade serien Jörn Donnerin kuusi elämää, tillsamman­s med Rauli Virtanen, och den var bra.

Nu arbetar Donner med en eventuell filmatiser­ing av sin senaste roman, Blod är tunnare än vatten. Projektet försvåras av att manusförfa­ttaren Olli Soinio avled plötsligt.

– Jag överväger att köpa loss rättighete­rna och fullborda manus, säger han. I En film om Jörn Donner kommentera­r huvudperso­nen själv sin synlighet och offentliga roll i Sverige och Finland:

– Det var roligt så länge det varade. En tid framträdde jag som publikhora.

En film om Jörn Donner sänds på Yle den 1 mars, repris 4 mars. Filmen finns även på Arenan.

 ?? FOTO: ALTOFILM ?? I grönskan i Bromarv – i En film om Jörn Donner möter vi huvudperso­nen på hemmaplan.
FOTO: ALTOFILM I grönskan i Bromarv – i En film om Jörn Donner möter vi huvudperso­nen på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland