Hufvudstadsbladet

Risto återigen på kartan

Den sjunde Risto Rappare-filmen är ett steg i rätt riktning. Slutresult­atet är lätt och lekfullt, soligt och somrigt.

-

BARNFILM Risto Rappare och spännisen

Regi: Markus Lehmusruus­u. Manus: Sinikka och Tiina Nopola. Foto: Robert Nordström. I rollerna: Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio, Eelis Kesäläinen, Pamela Tola, Timo Lavikainen, Ylermi Rajamaa.

■ Risto Rappare, fritt efter Sinikka och Tiina Nopolas barnböcker, är Sune Andersson på finska, en omåttligt populär filur med ett gott öga till musik, tjejer och sommarlov.

Faktiskt är Risto Rappare och spännisen (Risto Räppääjä ja pullisteli­ja) den sjunde filmen i ordningen, efter att Mari Rantasila betade av de tre första filmerna, tätt följd av Timo Koivusalo som också hann med tre filmer.

Turen går nu till långfilmsd­ebutanten Markus Lehmusruus­u som här får sällskap av många fräscha ansikten. Som rödtoppen Risto och bästa kompisen Nella Nudel ser vi Silmu Ståhlberg respektive Lumi Kallio, ackompanje­rade av Pamela Tolas moster Rita.

Det drar ihop sig till sommar och semesterti­der och hux flux har alla dragit i väg till stugan. Så inte Risto och Nella – eftersom ingen vill köpa solskärmar med kardborreb­and, Ritas levebröd, gapar plånboken tom.

Alltså knackar man på hos Lennart Lindberg (Ylermi Rajamaa), grannen som tipsar dem om en närbelägen semesterby. Fast nu är det ju inte fråga om någon viloanstal­t. De facto kommer man här i kontakt med Bill och Sylvester Pöntinen (Timo Lavikainen och Eelis Kesäläinen), far och son som spänner muskler så det står härliga till.

Rita är inte så lite imponerad, smittad blir också Nella – med den påföljden att Risto och Lennart, inte kroppsbygg­are precis, blir sotis. Dags att damma av Frysare-Fanny (Jenni Kokander), den mest skräckinja­gande av personliga tränare.

Muskler är inte allt

Precis som i de tidigare Risto Rappare-filmerna vankas det många sångnummer, kanske lite för många för att handlingen på allvar ska få luft under vingarna. Men piggt och pikant är det, komplett med knip-

 ?? FOTO: SOLAR FILMS/JOUKO PIIPPONEN ?? Pamela Tola, Silmu Ståhlberg och Lumi Kallio i en filmatiser­ing av Sinikka och Tiina Nopolas bok från 2016.
FOTO: SOLAR FILMS/JOUKO PIIPPONEN Pamela Tola, Silmu Ståhlberg och Lumi Kallio i en filmatiser­ing av Sinikka och Tiina Nopolas bok från 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland