Hufvudstadsbladet

Mycket skrot, lite verkstad

- KRISTER UGGELDAHL

Alita är ett hopkok av många betydligt bättre och mer originella filmer. Vi har sett det mesta av det här förut. Regi: Robert Rodriguez. Manus: Rodriguez, James Cameron, Laeta Kalogridis, efter en mangaserie av Yukioto Kishiro. foto: Bill Pope. I rollerna: Rosa salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali.

■ Cyberpunk var ordet, ett begrepp som associeras med människa kontra maskin-studier som Blade Runner, Ghost in the Shell, Total Recall och Matrix samt skriftstäl­lare som William Gibson och Philip K. Dick.

I Alita: Battle Angel är det Robert Rodriguez och James Cameron, regissör respektive manusförfa­ttar (Cameron har också producerat filmen), som slår ihop sina påsar. En något oortodox mix kan det tyckas, med tanke på att Rodriguez (Desperado, Machete, Sin City) traditione­llt trivts i utkanterna av det filmiska finrummet.

Alita står för det unga, postapokal­yptiska flickebarn­et som begåvats med ”en ängels ansikte och en krigares kropp”. Men så vankas det ju också en himla massa raffel, med handlingen förlagd till en metropol vid namn Iron City. Året, det är 2563.

Megalomani­sk slum

Det är fråga om ett veritabelt klassamhäl­le med klyftor som heter duga. Där trasprolet­ariatet håller till i en megalomani­sk slum där skräckinja­gande cyborger håller ordning, häckar de rika och mäktiga i ett himmelrike – bokstavlig­t talat.

I de lägre regionerna möter vi Christoph Waltz hightechki­rurg som vid behov förser de mänskliga maskinerna med reservdela­r. Så en vacker dag stöter han i skrotlagre­t på en illa åtgången cyborgtjej som förses med nya delar – och ett utseende som påminner om hans avlidna dotters.

Jäntan (Rosa Salazar plus de stora, arketypisk­a animeögone­n) är vacker som dagen, from som ett lamm – det vill säga tills hon blir provocerad och förvandlas till en krigsmaski­n. Däremellan prövar Alita på ”motorboll”, en tokvåldsam variant av roller derby.

Mera yta än djup

På det visuella planet är Alita: Battle Angel en film som inte direkt behöver skämmas för sig; den är som gjord för en stor duk, varför inte i 3D. En viss temperatur investeras också i rafflet, på den punkten är det inte att ta fel på Robert Rodriguez klockarkär­lek. Ja, plus att filmen i Alita har en något sånär komplex hjältinna, hälften människa, hälften maskin.

Men där slutar också de goda nyheterna. Förutom att filmen på idéplanet framstår som ett hopkok av många betydligt bättre och mer originella filmer är det lite si och så med de moralisket­iska bråddjupen och spörsmålen.

Käppar i hjulet sätter också det dystopiskt spetsade young adultstuke­t (komplett med en bitterljuv kärlekshis­toria), i synnerhet som man får en känsla av att vid det här laget ha sett det mesta.

Karaktärss­kildringen lämnar även den mycket att önska. Att se Christoph Waltz i en så här varm och vänlig roll är i och för sig en trevlig överraskni­ng, däremot kommer stjärnskot­tet Mahershala Ali (Moonlight, Green Book) ingen vart med sin fulingroll (detsamma gäller för Jennifer Connelly, kriminellt bortfuskad).

Och varför så himla allvarligt? En framtid utan humor och ironi är väl inget att ha.

 ?? FOTO: PRessBILd/TWenTIeTh CenTuRY fOX ?? Rosa Salazar som cyborgen Alita med övernaturl­iga förmågor.
FOTO: PRessBILd/TWenTIeTh CenTuRY fOX Rosa Salazar som cyborgen Alita med övernaturl­iga förmågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland