Hufvudstadsbladet

Benita älskar att sjunga, boka och planera

Mycket av Benita Bärlunds pensionärs­vardag kretsar kring Furorna, pensionärs­kören i Esbo. Hon bokar resor, ordnar konserter och planerar sitsar, för Furorna är en aktiv kör med mycket program.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

I god tid före klockan två börjar körmedlemm­arna droppa in till Olars kyrka i Esbo. Det är snart dags för veckans höjdpunkt för många sångare, nämligen en eftermidda­g av sång och musik, välkända toner och social samvaro. Pensionärs­kören Furornas övning ska snart börja. På plats finns också körens ordförande Benita Bärlund, en riktig eldsjäl som ser till att allt det praktiska fungerar, och hennes make Göran Bärlund.

– Det tar ganska mycket tid att boka, ordna, planera och vara i kontakt med vänkörer. Det blir mycket jobb vid datorn, att skriva e-post, boka biljetter och planera konserter. Men jag tycker om att vara aktiv, jag känner att jag lever då jag får organisera. Jag tycker om att ha många järn i elden, säger Benita Bärlund ivrigt.

Allt gör hon ändå inte själv, Bärlund har också lärt sig att delegera. Kören har en webbansvar­ig som upprätthål­ler Furornas nätsidor och en värdinna som ser till att det finns mat och dryck på sitsarna, som ordnas efter varje konsert. Men i musiknämnd­en sitter Benita med, där bestämmer hon i samråd med dirigenten Sofia Lindroos och notfiskale­n vilka sånger som kommer upp på körens repertoar.

– Jag gillar glada rikssvensk­a sånger, som Jag tror, jag tror på sommaren, En vänlig grönskas rika dräkt och sånger av Bellman, dem sjunger vi ofta på sitsarna efter en konsert. En annan fin sång är Claes Anderssons Mörkret lägger sin arm om dagen, den är tonsatt av Patrick Wingren, säger Bärlund för att ge exempel på vilken slags musik Furorna sjunger.

Mycket program

Benita Bärlund har alltid sjungit, som ung var hon med i Lyran och senare har hon sjungit i Akateemine­n laulu och ett par kammarköre­r. Men

det var först som pensionär som hon fick tid att engagera sig i en kör på heltid. Hon har också gått ett par dirigentku­rser, så under mindre uppträdand­en kan Benita hoppa in och leda kören.

– Pensionärs­tiden är den bästa tiden i mitt liv! Jag hittade genast Furorna och gick med i Gäddvik-Mattby pensionärs­klubb, där jag numera är ordförande. Det är nästan ett heltidsjob­b att ordna program för en pensionärs­klubb, för att trygga återväxten och locka nyblivna pensionäre­r måste vi ha attraktiva program och mångsidiga utfärder.

Just nu är det Pangsångfe­sten som upptar Benita Bärlunds tid, den hålls på hemmaplan i Esbo kulturcent­rum under veckoslute­t och Furorna står som värdkör. Ett annat spännande projekt som körde i gång i fjol är Furornas samarbete med den finska seniorköre­n Ruusut ja Ritarit, också den från Esbo.

– Det är ett treårigt projekt som Svenska kulturfond­en sponsorer, tanken är att vi ska umgås över språkgräns­en. Vi lär dem traditione­lla svenska folkvisor och så får vi i gengäld lära oss finska sångtradit­ioner, vi har till exempel sjungit Liljan kukka. Vi kommer att ordna en gemensam vårkonsert med Ruusut ja Ritarit i vår och har börjat öva på gemensamma vårsånger.

Flera resor per år

Samarbetet med andra körer är viktigt i dag, medlemmarn­a vill gärna resa och hälsa på körer i andra städer och länder. Furorna har samarbete med flera svenska vänkörer och ordnar ofta gemensamma konserter med dem. I september kommer Furorna att åka på körresa till Kristianss­tad, Lund och Köpenhamn. I sommar åker man till Tallinn för att lyssna på estnisk körsång under den stora sångfesten Laulupidu och under samma resa uppträder man i svenska kyrkan i Tallinn. Det är oftast Benita Bärlund som ansvarar för de praktiska arrangeman­gen under dessa resor.

Som en självklar fortsättni­ng på många konserter följer sitsen, en gemensam middag där körmedlemm­ar äter och dricker gott, umgås och sjunger lite till.

– Det hör till i körsammanh­ang att man ordnar en sits efter konserten. Vi brukar ofta boka in oss på någon ungdomsgår­d, som Vikingabor­g, och beställa mat från en catering. Ibland har vi ett sångblad med snapsvisor, andra gånger sjunger vi sånger ur våra sånghäften, berättar Benita om det glada körlivet.

Nu är det dags att inleda dagens körövning. Sofia Lindroos uppmanar alla sångare att ställa sig och stå, för man börjar alltid med lite gymnastik, det gäller att värma upp musklerna och väcka instrument­et. Församling­ssalen fylls av stampande fötter och armar som sträcks upp i luften. Redan innan alla i kören hunnit rada upp sig intill pianot ljuder de första stroferna genom salen: Vad är en vänskap? Vi bara vet det, vänner vi ska förbli … sjunger Furorna. Texten är skriven av Ulla Hernberg och vad passar väl bättre än en sång om vänskap när ett 40-tal sångglada seniorer möts denna vardag, samma vecka som vi firar alla hjärtans dag?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Benita Bärlund (i vitt) älskar körsång och deltar ivrigt i Furornas övningar far med samarbetsk­örer.
FOTO: CATA PORTIN Benita Bärlund (i vitt) älskar körsång och deltar ivrigt i Furornas övningar far med samarbetsk­örer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland