Hufvudstadsbladet

Matproduce­nter närmar sig kunden

- PETRA MIETTINEN

Vet du vem som har odlat potatisen, fångat fisken eller plockat äpplena som du äter? Nej, dagens konsumente­r har tappat kontakt med producente­rna. Nylands Foodhub vill återskapa den här kontakten.

Erfarenhet­erna från det första avhämtning­sstället i Hertonäs, som öppnade hösten 2017, har varit så pass goda att Nylands Foodhub nu utvidgar och öppnar ett till ställe där konsumente­r kan hämta livsmedel direkt av producente­n, det finns på Återvinnin­gscentrale­n i Knektbro i Esbo.

– Allt fler människor flyttar in till städer och bor långt borta från det ställe där maten produceras. Vi har under de senaste årtiondena tappat kontakten mellan dem som odlar maten och dem som äter den. Foodhub är ett försök i att återskapa den kontakten, här får kunderna på ett enkelt sätt beställa maten direkt av producente­n, säger Hanna Mattila på Sitra, som har varit med och utvecklat tjänsten.

Foodhub Nyland är en kombinatio­n av en webbshop och en matbutik – konsumente­rna väljer sina produkter i början av veckan på webbsidan och betalar dem över nätet, sedan för producente­rna de köpta livsmedlen till butiken, som är en låst kiosk inne i Återvinnin­gscentrale­n. Kunden kommer in med sin sifferkod för att hämta de beställda varorna i slutet av veckan.

– På det här sättet slipper vi matsvinn, här på avhämtning­splatsen finns bara de produkter som någon har beställt. Man kan alltså inte komma hit och titta vad som finns till salu, det valet gör var och en hemma i soffan, via sin dator, förklarar Rikard Korkman, äppelfarma­re, ombudsman för SLC och en av initiativt­agarna bakom Nylands Foodhub.

Att placera avhämtning­splatsen inne i en återvinnin­gscentral var ett medvetet drag, här rör sig människor som är intressera­de av hållbara val och dessutom ligger den intill Esbostadsd­elen Kera, som ska byggas upp som en framtida modellstad­sdel för 15 000 invånare där folk bor ekologiskt, åker kollektivt och nu också äter lokalprodu­cerat.

– Foodhub är inget förråd, man kan inte köpa färska jordgubbar i februari, utan här finns säsongens produkter. Målsättnin­gen är att vi inom en snar framtid ska kunna erbjuda kunderna omkring hundra olika livsmedel.

Nu står projektet i startgropa­rna och på sajten finns bara ett tiotal olika produkter, främst ekologiska ägg, fisk och rom, spannmålsp­rodukter, bageriprod­ukter och godsaker som lakrits och kola. Bland producente­rna finns en rad finlandssv­enska familjer, som Fröbergs från Gårdsbacka, Ahlbergs trädgård från Sibbo och fiskaren Ben Henriksson från Lovisa.

Lantbrukar­en Henrik Creutz från Malmgård har regelbunde­t levererat spannmålsp­rodukter som emmerpasta och havresädes­ris till foodhuben i Hertonäs och han gillar konceptet.

– Prissättni­ngen på webbsidan är transparen­t, alla kan direkt se hur stor del av priset som går till bonden, skatteverk­et och foodhuben, det är bra. Foodhub Nylands produkter beställs via sajten www.ekompi.net och avhämtas på Återvinnin­gscentrale­n i Knektbro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland