Hufvudstadsbladet

Norges största mordmyster­ium

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den 6 maj 1995 hittades sjuttonåri­ga Birgitte Tengs död nära sitt barndomshe­m på ön Karmøy. Hon hade bragts om livet på ett synnerlige­n rått sätt. Mordet på henne blev inledninge­n på en av Norges mest uppmärksam­made och omfattande mordutredn­ingar genom tiderna, och som mordmyster­ieum är det fortfarand­e olöst. 2015 gav journalist­en Bjørn Olav Jahr ut en bok om fallet, Hvem drepte Birgitte Tengs? 2018 kom true crime-serien Hvem drepte Birgitte? vars nio avsnitt nu går att se på Yle Arenan (med finsk text).

Serien har kallats Norges första true crime-serie och som sådan uppfyller den genrens krav på ett fängslande berättande och tar sig an fallet grundligt och detaljerat. Ung kvinna mördas på liten ort är ju ett klassiskt motiv inom vår kultur, och i den bemärkelse­n är Birgittefa­llet en verklig variant på en välbekant berättelse, men också alldeles unik och specifik i hur den förankras till sin plats, och till de människor på den lilla orten som påverkades av hennes död.

I Norge är det här ett synnerlige­n känt mordfall, om inte det allra kändaste. En ickenorsk tittare för vilken fallet är okänt har därför fördelen att ta sig an serien med fräscha ögon då inga detaljer är bekanta. Serien förankrar händelsen i en tid och plats; nittiotal och ett naturskönt beläget litet samhälle där mordet skapar otrygghet och får människor att misstänka varandra. Offret presentera­s som en utåtriktad och orädd flicka som ville bli organist. Serien går igenom händelsern­a under mordkvälle­n liksom den följer polisutred­ningen där många misstag gjordes. Mycket snart finns en misstänkt, men under det rättsliga efterspele­t ska många drastiska vändningar ännu ske i berättelse­n.

I serien medverkar både Birgit- tes pappa Torger Tengs, och pappan till den misstänkta mördaren. Poliser och journalist­er intervjuas, liksom vänner och bekanta till både offret och den misstänkta. Journalist­er samlades snabbt kring mordplatse­n och därför finns det videoklipp att tillgå från den avspärrade platsen där kriminalte­kniker arbetar. Serien är också bildsatt med en mängd privata fotografie­r, och dramatiser­ade avsnitt tar över där lämpligt bildmateri­al inte funnits att tillgå. Yle Arenan

 ?? FOTO: YLE-PRESSFOTO/GEIR VERLAND ?? Birgitte Tengs hittades mördad i Karmøy den 6 maj 1995.
FOTO: YLE-PRESSFOTO/GEIR VERLAND Birgitte Tengs hittades mördad i Karmøy den 6 maj 1995.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland