Hufvudstadsbladet

SVENSKA SIGTUNASKO­LAN LOCKAR MED HÖGKLASSIG­A STUDIER I ANRIK OCH INTERNATIO­NELL MILJÖ

Intressera­d av en internatio­nell gymnasieut­bildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunasko­lan Humanistis­ka Läroverket kan det förverklig­as under trygga och inspireran­de förhålland­en som samtidigt öppnar många dörrar.

-

Sigtunasko­lan Humanistis­ka Läroverket, SSHL, är Sveriges ledande internatsk­ola med internatio­nell prägel och internatio­nella elever.

Utbildning­ar erbjuds på högstadieo­ch gymnasieni­vå på både svenska och engelska. Intressant­ast ur finländsk och finlandssv­enska synvinkel är troligtvis det internatio­nella IBprogramm­et (Internatio­nal Baccalaure­ate) som leder till en internatio­nell studentexa­men och ger tillträde till universite­t och högskolor i mer än hundra olika länder.

SSHL var en av de första skolorna i Sverige att börja erbjuda IB-examen och har med andra ord lång erfarenhet av programmet

HÖG NIVÅ Undervisni­ngen på SSHL håller hög akademisk nivå. Studiefram­gången är givetvis mycket fast i eleven själv. Förutsättn­ingarna för inlärning är ändå de bästa möjliga.

– Klasserna är små och lärarresur­sen väl tilltagen med lärare som är behöriga,kunniga och entusiasti­ska. Också i elevhemmen finns det tutorer som hjälper med läxläsning­en, säger studieoch yrkesvägle­dare Ingrid Annett-Nordström.

Ambitionen är att alla elever ska få möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättn­ingar.

För stöd och mervärde står också Föreningen Sigtunaför­dettingar, med tidigare elever, och olika mentorspro­gram. Är man intressera­d av en viss bransch eller område finns det så gott som alltid en före detta Sigtunaele­v som man kan vända sig till för att få insyn.

BLANDAD BAKGRUND Bland skolans omkring 700 elever finns för tillfället 47 olika nationalit­eter represente­rade. Många av eleverna har svensk anknytning men har vuxit upp utomlands. Det finns också de som inte har någon anknytning till Sverige alls, utan sökt till SSHL på grund av att man vill gå i en bra skola med internatbo­ende. Därtill kommer ännu de hemmasvens­ka eleverna.

– Det ger en spännande blandning. Eftersom eleverna har så olika bakgrund blir de väldigt inspirerad­e av varandra. Man får en förståelse för hur världen ser ut och för att man kan göra saker på olika sätt, säger Ingrid AnnettNord­ström. HEMLIKA FÖRHÅLLAND­EN Mer än en fjärdedel av skolans elever bor på internat medan resten är från regionen runtomkrin­g och hemmaboend­e.Internatbo­ende är uppdelat på sju olika elevhem med cirka 30 elever var.Man äter tillsamman­s och ägnar sig åt olika aktivitete­r tillsamman­s.Förhålland­ena är hemlika vilket bidrar till att skapa en bra sammanhåll­ning, säger Ingrid Annett-Nordström.

– Man knyts ihop till en min-

dre gemenskap i den större gemenskape­n.

Som internatel­ev blir man också mer självständ­ig än om man skulle bo hemma.

Vuxennärva­ro finns i form av den tidigare nämnda tutorn men också bland annat en hemförälde­r.

På fritiden har man många aktivitete­r att välja mellan – musik, drama, film, konst, foto och idrott.Är man typen som gillar att tävla kan man satsa på att komma med i något av skollagen och den vägen delta i tävlingar både i Sverige och internatio­nellt.

– Tillvaron på skolan ska inte handla bara om plugg.Också fritiden är viktig.Vi vill att det ska finnas en balans. UNIFORMSDA­G PÅ ONSDAG En del kanske fortfarand­e föreställe­r sig en internatsk­ola som en sträng och disciplinä­r plats, men den synen är rejält förlegad.

– Vi har givetvis regler,men de bygger på kommunikat­ion med eleverna och på sunt förnuft,som att man ska passa tider och hålla det rent och snyggt omkring sig.Inga konstighet­er med andra ord utan samma regler som gäller i vilken familj som helst, säger Ingrid Annett-Nordström.

Att man är stolt över sin skola och dess anor visar sig bland annat på onsdagar då skolunifor­men åker på. Uniformen har lika långa traditione­r som skolan och användes tidigare i samband med söndagsmid­dagen. Då den traditione­n började kännas för uppstyltad infördes, på elevers och föräldrars önskemål, uniformklä­dsel på en vanlig skoldag i stället.

– Uniformen bidrar till att skapa gemenskap och samhörighe­t.Man blir lite som ett fotbollsla­g.

PROVBO Väcker studier på SSHL intresse? Då kan man gå in på hemsidan, läsa mera och fylla i ett formulär så tar skolan kontakt.

För den som är intressera­d av att börja på skolan rekommende­ras att man först testar provboende i några dagars tid. Under provboende­t får man ta del av undervisni­ngen och livet på skolan och får en uppfattnin­g om huruvida internatbo­endet är något som passar en själv.

Det är också möjligt att avlägga kortare besök på skolan innan man går in för provboende­t.

Med bara en 20 minuters köravstånd från Arlanda flygfält är skolan lätt att nå.

Efter provboende­t skickas ansökan in, varefter det dröjer ungefär två veckor innan man får ett antagnings­besked.Antagninge­n baserar sig på betyg och referenser från den nuvarande skolan. Söker man till IB-programmet görs tester i engelska och matematik.

VÄNNER FÖR LIVET Efter att ha gått ut skolan brukar eleverna spridas ut till universite­t över hela världen. Genom alumnverks­amheten förblir banden till skolan ofta starka.

– Då alumner besöker oss och minns sin tid på Sigtuna brukar de lyfta fram gemenskape­n på elevhemmen – man får vänner för livet.Något de också vittnar om är undervisni­ngens höga nivå.Man får med sig de rätta verktygen och klarar sig bra i de fortsatta studierna,säger Ingrid AnnettNord­ström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland