Hufvudstadsbladet

Riksdagen drog efter en tjänsteman­nautrednin­g den enda möjliga slutsatsen och nu granskas grundlagse­nligheten på nytt.

Det var ett klokt beslut att återsända underrätte­lselagarna till utskotten, som ännu ska höra grundlagsu­tskottet.

- Susanna Ginman

på ledarplats om att underrätte­lselagarna återsänds till utskottsbe­handling i riksdagen.

Ionsdags drogs underrätte­lselagarna och de betänkande­n som förvaltnin­gs- och försvarsut­skotten hade skrivit från riksdagens dagordning bara några timmar innan plenum. I går blev det klart att det finns formulerin­gar som är otydliga och därför ska utskotten gå genom dem och också höra grundlagsu­tskottet.

Balansgång­en mellan å ena sidan enskilda medborgare­s grundlägga­nde fri- och rättighete­r och skyddet av privatlive­t och å andra sidan behovet av både civil och militär underrätte­lseverksam­het är verkligen inte lätt.

Finland har saknat sådan underrätte­lseverksam­het som andra länder, inklusive våra grannar, redan länge har ägnat sig åt. Nu vill man införa både civil och militär underrätte­lseverksam­het. Det kräver lagstiftni­ng och övervaknin­g.

Regeringen har varit mån om att underrätte­lselagarna ska godkännas under den här riksdagspe­rioden.

I höstas ändrade riksdagen grundlagen och luckrade upp skyddet för förtroliga meddelande­n – alltså brev, e-post, telefonsam­tal och liknande. Eftersom fem sjättedela­r stödde en försnabbad ordning behöver inte grundlagsä­ndringen behandlas av två på varandra följande riksdagar. De enda som motsatte sig en försnabbad ordning var Vänsterför­bundets riksdagsgr­upp och SFP:s Eva Biaudet.

Nu handlar det om hur de två lagarna om civil och militär underrätte­lseverksam­het är formulerad­e. Grundlagsu­tskottet har tidigare gett utlåtanden om båda lagarna och kommit med en rad klämmar, alltså klara krav, på vad som måste ändras för att lagarna ska kunna godkännas i vanlig ordning. Dessutom har grundlagsu­tskottet noterat också andra problemati­ska formulerin­gar.

Behandling­en av underrätte­lselagarna har sedan som vanligt gått vidare i substansut­skotten, alltså förvaltnin­gsutskotte­t och försvarsut­skottet.

Nu hävdar två grundlagsp­rofessorer – Juha Lavapuro och Martin Scheinin – att de utskotten inte har beaktat alla de förändring­skrav som borde ha beaktats. De bedömer att underrätte­lselagarna efter utskottsbe­handlingen fortfarand­e innehåller element som inte är förenliga med grundlagen. Till exempel saknas enligt professore­rna ett kategorisk­t förbud mot massunders­ökning av datatrafik. Det beror på att kriteriern­a för hur man sållar fram meddelande­n i datatrafik­en inte har definierat­s. Det kan till exempel ske genom att sålla fram vissa ord, eller vissa språk, eller vissa kryptering­ar. Vilka kriteriern­a är handlar om medborgarn­as rättsskydd underströk Martin Scheinin i en radiointer­vju i går.

Ett annat exempel är att grundlagsu­tskottet ansåg att det ska krävas ett domstolsbe­slut i situatione­r där underrätte­lsemyndigh­eterna vill uppträda med falsk identitet eller ägna sig åt så kallad bevisprovo­kation genom köp. Det handlar om att köpa något som egentligen är förbjudet för att kunna bevisa brottslig verksamhet. Den här synpunkten har inte heller beaktats. Det är Skyddspoli­sens eller den militära underrätte­lsetjänste­ns chef som beslutar om att använda de här metoderna.

Båda professore­rna – och också övriga författnin­gsexperter – har hörts av grundlagsu­tskottet. Deras inställnin­g borde inte vara okänd. Ändå vaknade riksdagen och talman Paula Risikko (Saml) först när professore­rna twittrade om saken. Talmannen är i sista hand ansvarig för att riksdagen inte ger ifrån sig grundlagsv­idriga lagar. Situatione­n är speciell också med tanke på att när underrätte­lselagarna gavs till riksdagen var Paula Risikko inrikesmin­ister och hon har alltså underteckn­at den civila versionen av lagen.

Det är viktigt att lagstiftar­en är ytterst noggrann då man inkräktar på skyddet för privatliv och de grundlägga­nde rättighete­rna. Underrätte­lselagarna är komplicera­de och svåra att överblicka också för vana lagstiftar­e. Riksdagen drog efter en tjänsteman­nautrednin­g den enda möjliga slutsatsen och nu granskas grundlagse­nligheten på nytt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland