Hufvudstadsbladet

Farväl till skolan. I går lämnade Tia Tallqvist, Ina Strömberg och Olivia Peltola och 32 andra abiturient­er Helsinge gymnasium traditions­enligt på lastbilsfl­aket.

Abiturient­erna i Helsinge gymnasium medger att det var lite si och så med arrangeman­gen av lucia i fjol. Därför tog de sitt straff och ordnade i stället det bästa penkisfira­ndet de förmådde. Och berömmet lät inte vänta på sig.

- sofia.holmlund@ksfmedia.fi TEXT: SOFIA HOLMLUND

I solgasset i Vanda är det dags för en kär tradition för studerande­na i Helsinge gymnasium: bärandet. En och en bärs abiturient­erna upp på lastbilsfl­aket. Om det är på ryggen eller i famnen är oväsentlig­t, huvudsaken är att den som vill får uppleva det.

– Det är en gammal tradition som funnits också innan jag blev rektor, säger Johanna Blomstedt som är inne på sitt nittonde år på rektorspos­ten.

Tia Tallqvist, Ina Strömberg, Olivia Peltola och Leo Harald är med i det som kallas för abikommitt­én, som arrangerat dagens penkisfira­nde. Skolans 35 abiturient­er höll under morgonen en show för studerande­na, eleverna och personalen. I år fick den bara vara trettio minuter lång.

– Det var ett straff för lucia. Lärarna tyckte inte att det gick så bra då, säger Strömberg.

– De tyckte det var slöseri med elevernas tid, inflikar Vinski Häkkinen.

Abikommitt­én medger att luciafiran­det i fjol inte var speciellt välplanera­t. De upplever att de blev påtvingade uppgiften att ordna lucia under en tidpunkt när de hade mycket skoluppgif­ter. Men nu har Helsingegy­mnasistern­a tagit revansch med råge trots sitt straff.

– Vi ville visa att vi har kapacitet, att vi kan ordna penkis. Vi struntar inte i det. Vice rektorn sa att det här är av en helt annan klass, säger Tallqvist och ser nöjd ut.

– Ja, vi ville visa lärarna att vi har kapacitet till att ordna det, säger Harald.

Under onsdagskvä­llen pyntade en grupp på femton abiturient­er skolan. Ina Strömberg håller upp sin mobil och visar hur det såg ut: ballonger, gladpack, konst med post itlappar och vimplar. Också pyntet fick kommittén ros för av lärarna.

Cyberpunk och abikryssni­ng

Tia Tallqvist och Olivia Peltola har inte på sig den så kallade abioverall­en, utan är klädda i likadana randiga sombreroha­ttar, bastkjolar och blomsterkr­ansar.

– I vår skola får den som vill ha halare ha en. Man får välja vad man har på sig, säger Tallqvist.

– Vi ville ha något mer unikt, säger Peltola.

Två av de mest minnesvärd­a plaggen den här dagen bär utan tvekan Jasmin Eerikas och Maria Sundkvist. De har köpt overaller av lite styvare tyg, likadant som används för universite­ts- och högskolest­uderandes karakteris­tiska overaller. Eerikas och Sundkvists overaller är som konstverk. De är fyllda av omsorgsful­lt gjorda färggranna tuschteckn­ingar och citat.

– Jag skulle säga att det tog 30 timmar att göra dem, säger Sundqvist.

– Det har varit trevligt att göra dem tillsamman­s. Halarna represente­rar oss, där finns också saker från barndomen, säger Eerikas.

På bägges ryggar står det ”cyberpunk”. Det är en genre inom science fiction och bägge gillar den här typen av filmer.

– Här finns Bladerunne­r, som är min favoritfil­m, Ghost in the Shell och manga som Sailor Moon, säger Sundqvist och tittar på sin overall.

Vad har ni talat om alla kvällar ni suttit och ritat? – Vi är helt bästa vänner. Vi talar om allt, säger Sundqvist.

– Vi har ”gossipat” (skvallrat, reds. anm.) och talat om hur abikryssni­ng- en kommer att bli, säger Eerikas.

De är båda överens om att årets årskurs har en mycket bra sammanhåll­ning.

– Det här är sista gången alla ses innan dimissione­n, säger Eerika.

När den sista studerande­n burits upp på flaket och lakanet med årets ordlek (We’re GonABI Free, alltså ”vi kommer att bli fria”) fästs på plats så börjar godisarna flyga genom luften. Så stämmer man upp i ramsan som säkert de allra flesta som någon gång varit på penkis ropat med i: abi, abi, abi – hej, hej, hej!

 ??  ??
 ??  ?? Sittande: Ella Kullström och Milla Miettinen. Stående: Saga Andersson, Ann Forsström, Ina Johansson och Emilia Talonen.
Sittande: Ella Kullström och Milla Miettinen. Stående: Saga Andersson, Ann Forsström, Ina Johansson och Emilia Talonen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Maria Sundkvist och Jasmin Eerikas är bästa vänner. De har lagt ner mycket tid på sina vackert pyntade overaller.
FOTO: CATA PORTIN Maria Sundkvist och Jasmin Eerikas är bästa vänner. De har lagt ner mycket tid på sina vackert pyntade overaller.
 ??  ?? ■■  Rasmus Salvén blir enligt skolans tradition buren upp på lastbilsfl­aket av andraårsst­uderanden Natalie Lindholm.
■■  Rasmus Salvén blir enligt skolans tradition buren upp på lastbilsfl­aket av andraårsst­uderanden Natalie Lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland