Hufvudstadsbladet

Nyval i Spanien kan bli högerpopul­istisk skräll

Populistis­kt högerparti på frammarsch, bådar inte gott för Katalonien.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Efter att den spanska minoritets­regeringen­s budgetförs­lag röstades ned i parlamente­t i mitten av veckan utlyste premiärmin­ister Pedro Sánchez som väntat nyval, det hålls den 28 april. Det blir det fjärde parlaments­valet inom åtta år.

Det var den inflammera­de frågan om Katalonien­s framtid som avgjorde regeringen­s öde.

Sánchez hade förhandlat med de båda katalanska partierna som stöder regeringen, och bland annat lovat att utse en medlare för att möjliggöra förhandlin­gar mellan separatist­partierna och de som vill att Katalonien ska fortsätta att vara en del av Spanien. Sánchez har haft en mera förhandlin­gsinriktad attityd gentemot de katalanska självständ­ighetsivra­rna, vilket bland annat har lett till protestdem­onstration­er i Madrid. Men han kunde inte gå med på att diskutera en folkomröst­ning om självständ­ighet i Katalonien.

Frågan tillspetsa­s ytterligar­e då rättegånge­n mot tolv katalanska ledare har inletts i Madrid. De misstänks bland annat för uppror, uppvigling och misshushål­lning med allmänna medel. Åklagarna kräver fängelsest­raff på mellan 16 och 25 år.

De som stöder de åtalade kallar rättegånge­n politisk och betecknar de åtalade som de enda politiska fångarna i EU. Men självständ­ighetsförk­larningen som utlystes under den turbulenta hösten 2017 stred mot Spaniens författnin­g, och det är omöjligt att en regering inte skulle reagera när landets enhet hotas.

Den dåvarande högerreger­ingen i Madrid kunde och borde ha hanterat frågan med större känslighet. Men detsamma kan sägas om självständ­ighetsivra­rna, som borde ha varit mindre kompromiss­lösa, också med tanke på att omkring hälften av befolkning­en i Katalonien inte stöder självständ­ighet.

Ironiskt nog har de nu varit med om att fälla en regering som signalerad­e en större beredskap att möta en del av deras krav, men drog gränsen vid självständ­ighet.

Opinionslä­get just nu ökar inte utsikterna för avspänning mellan Madrid och Barcelona.

Pedro Sánchez socialisti­ska PSOE väntas gå framåt i förhålland­e till det klena resultatet i valet 2016, men inte tillräckli­gt för att garantera fortsatt regeringss­tällning. Stödpartie­t Podemos, som växte fram under den ekonomiska krisen, går bakåt, vilket försvagar Sánchez möjlighete­r.

En eventuell högerreger­ing med center-högerparti­et PP och det liberala Ciudadanos har sannolikt en snävare inställnin­g till de katalanska separatist­erna än vad Sánchez skulle ha.

Men den spanska inrikespol­itiken komplicera­s av att landet nu i likhet med andra europeiska länder har fått ett högerpopul­istiskt - eller högerextre­mistiskt - parti, Vox, som växer snabbt. I september gav opinionsmä­tningar Vox ett stöd på 1,4 procent, nu är stödet uppe i omkring 11 procent. En skräll av sannfinlän­dska dimensione­r kan vara på väg den 28 april.

Genombrott­et för Vox kom i regionvale­t i Andalusien i december, då Vox med ett stöd på 11 procent tog säte i regionparl­amentet. Där stöder Vox regeringsk­oalitionen mellan PP och Ciudadanos, men stödet är inte gratis.

Partiet fick bland annat igenom krav på skattelätt­nader och åtgärder för att motarbeta den illegala invandring­en. Däremot fick man inte stöd för ett omstritt krav att upphäva lagar om familjevål­d.

Vox är uttalat antifemini­stiskt, har en traditione­ll familjesyn, motsätter sig sexuella minoritete­rs rättighete­r och vill förbjuda både sexualunde­rvisning i skolorna och aborter.

Partiet vill dessutom centralise­ra makten till Madrid och upphäva systemet med regionalt självstyre. Här går Vox längre än PP och Ciudadanos, men en regering med den här basen bådar inte gott för möjlighete­rna att avveckla krisen i Katalonien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland