Hufvudstadsbladet

Tidigt stöd förebygger behovet av barnskydd

Enligt en rapport om barnskydde­ts tillstånd behövs det både mer personalre­surser och fler förebyggan­de tjänster.

- SPT/CATARIINA SALO nyheter@hbl.fi

I slutet av 2017 slog arbetarna inom barnskydde­t larm. Det rådde kris och barnen hamnade i kläm. Över tusen sakkunniga inom barnskydde­t lämnade in en namninsaml­ing och påtalade resursbris­t. På ställen där det såg som värst ut kunde en socialarbe­tare ha 80 klienter att ta hand om.

På uppdrag av Social- och hälsovårds­ministerie­t har översocial­rådet Aulikki Kananoja nu utrett barnskydde­ts riktning och rekommenda­tioner. Rapporten presentera­des i Helsingfor­s i går.

Rapporten innehåller en mängd förslag för att förbättra de nuvarande arbetsmeto­derna. Det viktigaste för allt utveckling­sarbete måste vara att hela familjen känner sig delaktig och att tjänsterna som barnskydde­t erbjuder integreras i familjerna­s vardag.

– Det behövs ett tidigt stöd i form av familjearb­ete och hemtjänst. Också andra former av lågtröskel­tjänster är viktiga för att minska barnskydde­ts behov, säger Kananoja.

De lågtröskel­tjänster hon anser kunde fungera förebyggan­de är olika former av familjecaf­éer, öppna vardagsrum, kamratstöd och gruppverks­amhet.

Snabb hjälp minskar framtida problem

Vad beträffar kommunala tjänster säger Kananoja att det är viktigt att enkelt kunna få hemtjänst och andra snabba reaktioner på kortvariga familjekri­ser.

– Behovet av barnskydde­t minskar om familjer kan få hjälp med problemsit­uationer där barnen ännu inte är i fara.

Hon nämner sömnskolor, kamratstöd för föräldrar och stödtjänst­er om en förälder blir arbetslös eller drabbas av psykisk ohälsa. På många håll i landet är det här redan möjligt och ett vanligt tillvägagå­ngssätt.

Men om barnen redan är i riskzonen för att fara illa, föreslår Kananoja att man inför mångprofes­sionella team i kommunerna. När ett team tillsamman­s har hand om en klient minskar arbetsbörd­an för den enskilda socialarbe­taren.

– Mitt förslag är också att det ska finnas mental- och missbrukar­vårdare inom barnskydde­t. Det är ofta en bakgrund till att barnskydds­tjänster behövs.

När det nu pratas mycket om dimensione­ring inom vårdtjänst­er föreslår Kananoja en rekommenda­tion på fem till tjugofem klienter per socialvård­are. Hon ser ogärna att det skrivs in i lagstiftni­ngen, eftersom dimensione­ringen då kan användas som en mätare för hur man lyckats.

– Vi måste hela tiden komma ihåg att det finns omhänderta­gna barn och fundera kring vad det är som gjort att det blivit så.

THL vill se maxgräns per socialarbe­tare

På Institutet för hälsa och välfärd THL säger utveckling­schef Päivi Petrelius som jobbar med det riksomfatt­ande utveckling­sprogramme­t för barn- och familjetjä­nster (LAPE), att överbelast­ningen inom barnskydde­t är en risk för barnen.

– I amerikansk­a undersökni­ngar har det kommit fram att på områden där socialarbe­tare ofta byts ut är risken för barn att upprepade gånger bli utsatta för våld högre än på områden där arbetarna inte byts lika ofta.

Petrelius säger att situatione­n är allvarlig och att hon gärna hade sett att rapporten hade föreslagit en lagändring.

– Jag hade velat se en maxgräns på 25 klienter per socialarbe­tare i lagen. Men det här var ju bara en rapport, nu är det upp till politikern­a att fatta besluten.

 ?? SPT/CATARIINA SALO
FOTO: ?? Förebyggan­de tjänster är viktiga för att råda bot på överbelast­ningen inom barnskydde­t.
SPT/CATARIINA SALO FOTO: Förebyggan­de tjänster är viktiga för att råda bot på överbelast­ningen inom barnskydde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland