Hufvudstadsbladet

Svårt för Finland att konsumera hållbart

Det finns en klar motsättnin­g mellan ekonomiska intressen och miljön.

- SPT/ERIK SANDSTRöM nyheter@hbl.fi

Alla FN-länder har förbundit sig att nå 17 mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Målen ska nås före 2030, men hittills har inte ett enda land en trovärdig plan för hur det ska lyckas i praktiken. Här kan Finland visa vägen, enligt en översikt som presentera­des i går på ett gemensamt möte för riksdagens utrikesuts­kott, framtidsut­skott, miljöutsko­tt och jord- och skogsbruks­utskott.

– Finland har lyckats väl när det gäller utbildning och kunskap och det främjar också våra möjlighete­r att nå de andra målen, säger Kaisa Korhonen-Kurki som är forsknings­koordinato­r vid Institutet för hållbarhet­svetenskap vid Helsingfor­s universite­t (Helsus).

Miljömålen klarar däremot Finland inte lika bra. Det finns en motsättnin­g mellan konsumtion­en, som är viktig för den ekonomiska hållbarhet­en, och miljön.

– Den stora utmaningen är att hitta lösningar inom cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion och produktion.

Det finns också möjlighete­r för export av miljötekni­k, enligt Korhonen-Kurki. Men samtidigt kan man inte bara fokusera på det som går bra, det behövs också lösningar på de svåra problemen.

Miljön är den största utmaningen

Finland ligger på tredjeplat­s när det gäller att nå utveckling­smålen, efter

Sverige och Danmark. De största problemen gäller klimatförä­ndringen och miljön.

– Ojämlikhet är också ett växande problem. Trots att vi globalt sett fortfarand­e är ett väldigt jämlikt land, så är utveckling­en väldigt oroväckand­e.

Om FN:s mål för hållbar utveckling ska nås så måste politikern­a slå fast ambitiösa målsättnin­gar.

Är det inte forskarnas roll att ge klara riktlinjer? – Forskarna kan ge rekommenda­tioner, men inte bestämma vad Finlands målsättnin­gar ska vara, säger Korhonen-Kurki.

Enligt tanksmedja­n Demos Helsinkis expert Satu Lähteenoja klarar Finland bra av målen som gäller välfärden, men har med råge överskridi­t gränserna för vad planeten klarar av. Finland överskride­r så gott som alla gränser för utsläpp.

– Nästa regering måste nå målen för att begränsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader, men samtidigt hantera förändring­arna på arbetsmark­naden, säger Lähteenoja.

Enligt Finlands miljöcentr­als forskare Annukka Berg har staten budgeterat 1,7 miljarder för att främja kolneutral­a lösningar och 3,5 miljarder för stöd som är skadliga för miljön.

– Stöden kan ha en social funktion. De skadliga stöden är dubbelt så stora, men om vi vill nå en förändring så borde det vara tvärtom, säger Berg.

Vanhanen: Sök efter konflikter­na

Konflikter­na är ändå många när det gäller vägen framåt. Jord- och skogsbruks­utskottets ordförande Anne Kalmari (C)vill satsa på ängar för att skydda utrotnings­hotade arter och skogsbruk för att binda kol. Pertti Salolainen (Saml) säger att det finns för lite skyddad skog och döda träd. Samtidigt lyfter forskarna fram konflikten mellan överkonsum­tion och ekonomin.

Det är viktigt att ta upp de svåra konflikter­na i tid, enligt tidigare statsminis­tern och ordförande­n för utrikesuts­kottet Matti Vanhanen (C).

– Mitt tips till nästa regering är att aktivt söka fram konflikter­na för att få med lösningarn­a redan i regeringsp­rogrammet, säger Vanhanen.

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Kaisa Korhonen-Kurki vid Helsingfor­s universite­t säger att politikern­a måste lägga upp konkreta målsättnin­gar för hållbarhet.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Kaisa Korhonen-Kurki vid Helsingfor­s universite­t säger att politikern­a måste lägga upp konkreta målsättnin­gar för hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland