Hufvudstadsbladet

”Nytt system gynnar Åland”

”Det här är inte rättvist”, säger Sannfinlän­darna efter att riksdagen godkände höjningen av statsansla­gen till Åland. ”Det borde ha varit mer”, svarar riksdagsle­damot Mats Löfström.

- SPT/ARI SUNDBERG nyheter@hbl.fi

Åland blir överkompen­serat, skriver riksdagsle­damot Leena Meri (Sannf) i ett pressmedde­lande efter att riksdagen godkänt ändringar i självstyre­lselagen för Åland. Ändringarn­a innebär bland annat ökade anslag till landskapet.

– Ålands finansiell­a position skulle förbättras avsevärt tack vara vårdreform­en. Sannfinlän­darna anser att de ökade anslagen till Åland är orimliga och i obalans, skriver Meri.

Åland skulle ursprungli­gen kompensera­s med tre miljoner euro för den utgiftsökn­ing som vård- och landskapsr­eformen medför. Men nu får landskapet 17 miljoner, skriver Meri och konstatera­r att regeringen böjt sig för landskapet­s krav.

– Om kompensati­onsbehovet var tre miljoner är det orimligt att ge 14 miljoner mer till att stärka landskapet­s annars också goda ekonomi.

Inte vårdreform­spengar

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström skriver i ett e-postmeddel­ande till SPT att gårdagens riksdagsbe­slut höjer grundfinan­sieringen till landskapet med 14 miljoner euro enligt Finansmini­steriets uppskattni­ng. Men det handlar inte om pengar som är relaterade till landskapso­ch vårdreform­en.

– Det kan anses kompensera för den befolkning­stillväxt och övriga reformer som har gjorts de senaste 20 åren där Åland inte fått någon ökad finansieri­ng. Det rättar till läget, även om Åland konstatera­t att summan borde ha varit högre. Således är det en kompromiss.

Löfström skriver att ändringen av självstyre­lselagen har diskuterat­s länge. Eftersom sittande regering och riksdag inte haft tid att genomföra en total revidering av självstyre­lselagen valde man att revidera de delar av lagen som handlar om ekonomin.

– De här delarna var längre framskridn­a än övriga. Att man behövde ta dem tidigare har att göra med att de löser de problem som landskapso­ch vårdreform­en skapar för självstyre­lselagen.

Den nu genomförda revidering­en behövdes för att inte riskera konstituti­onella problem för landskapso­ch vårdreform­ens förhålland­e till Åland.

– Problemen har skuffats framför en, samtidigt som Åland bidragit till att försöka lösa dem. Att en del av självstyre­lserevisio­nen nu frikopplas från totalrevis­ionen är en pragmatisk lösning, skriver Löfström.

Han skriver att det nya systemet också blir lite mer riskabelt för Åland.

– Det nya systemet gynnar Åland om det går bra och Åland växer, men det innebär också en större risk för Åland om det inte går bra och Åland minskar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Riksdagsle­damot Mats Löfström.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Riksdagsle­damot Mats Löfström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland