Hufvudstadsbladet

Tapio Lehtinen rundade Kap Horn

Ensamsegla­ren Tapio Lehtinen har nått en milstolpe. Han har nu seglat runt den legendaris­ka sydligaste spetsen av Syd- amerika.

- tommy.pohjola@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA

Kap Horn upplevs kanske inte längre så farlig som innan Panamakana­len öppnade 1914, men nog är stället fortfarand­e mytomspunn­et. Spetsen rundas årligen av hundratals båtar.

På havet mellan Atlanten och Stilla havet blåser ofta hårt och kallt från söder. Vågorna är lätt fyra meter höga. Enligt väderprogn­osen är omständigh­eterna de närmaste dygnen inte de värsta tänkbara.

För en dryg vecka sedan såg det förhålland­evis fridfullt ut på havet, enligt de rapporter som radioamatö­rer i Finland får av Tapio Lehtinen i området kring Kap Horn. Seglaren var vid gott mod och ägnade sig åt ”vårstädnin­g”. I rutinerna ingick också kartövning­ar bland annat för att undvika grund och lokalisera fyrtorn. Och följande dag kom nyheten: Lehtinen är förbi Kap Horn.

Nu har Lehtinen seglat förbi Falklandsö­arna (Islas Malvinas) vid den argentinsk­a kusten. Han är femte i tävlingen och förmodlige­n den sista av deltagarna som i maj seglar i hamn i franska Les Sables d’Olonne.

Enligt de finländska radioamatö­rer som dagligen har radiokonta­kt med ensamsegla­ren är allt som det ska, men vinden saknas. Södra Atlanten är lugn. Av den senaste rapporten framgår att Lehtinen kan se ljuset av hundratals fiskebåtar i väster när det är mörkt. Fast helt nära är de inte. Avståndet är som mellan Helsingfor­s och Tallinn och ljuset som Lehtinen kan se i horisonten utnyttjas för att locka fångst.

Det säger något om avståndet att Lehtinens radar inte reagerar på fiskebåtar­na.

Tapio Lehtinen har för tillfället 100 liter dricksvatt­en och han räknar med att fylla på mera då ett regn beräknas dra över området där hans båt, en klassisk Gaia, seglar. I rutinerna den senaste veckan har ingått att lyssna på radioamatö­rerna som läser upp gratulatio­ner som folk skrivit på Facebook: Det är många som märkt att Lehtinen rundat Kap Horn.

Enligt rapporten närmar sig dagen då han behöver ta itu med sin smutstvätt. Av ”familjeskä­l” vill Lehtinen inte avslöja detaljer men för att torka kläderna har han dem på sig. Resten får plats på ett litet byksnöre inne i kajutan.

Av det från starten begränsade förrådet med Jaloviina, finsk starksprit, typ en flaska, lär det finnas bara lite dricka kvar på bottnen. Det sparas för ceremoniel­lt bruk.

73-åringen Jean-Luc Van Den Heede är redan i mål. Han var framme den 29 januari.

 ?? Foto: lehtikuva/Roni
Rekomaa ?? ■ Tapio Lehtinen tog farväl i Helsingfor­s i slutet av maj 2018. På onsdagen seglade han runt Kap Horn.
Foto: lehtikuva/Roni Rekomaa ■ Tapio Lehtinen tog farväl i Helsingfor­s i slutet av maj 2018. På onsdagen seglade han runt Kap Horn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland