Hufvudstadsbladet

22-åring erkänner stölden av de kungliga regalierna

Den 22-årige man som har åtalats för sommarens kupp mot Strängnäs domkyrka i Sverige erkände i går.

- TT/CARL CATO nyheter@hbl.fi

Under de avslutande förhandlin­garna mot 22-åringen, som åtalas för att ha stulit begravning­sregalier från 1600-talet ur domkyrkan i Strängnäs, gjorde mannen en kovändning. Han har envist nekat till att ha stulit det kungliga guldföremå­len. Men förhandlin­gen inleddes med ett erkännande.

– Det är jag som har begått stölden, sade 22-åringen i rätten.

Åklagaren kom in med kompletter­ande bevisning om att polisen säkrat spår av 22-åringens dna på två av de stulna föremålen. Hans advokat Johan Eriksson säger att det var rätt övertygand­e material.

– Och då lämnade han ett erkännande som framstod som rimligt.

”Inte vilken kung som helst”

Åklagare Reena Devgun yrkade i sin plädering på sex års fängelse för 22-åringen och hävdade att stölden måste anses som grov, bland annat på grund av föremålens höga kulturhist­oriska värde.

– Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasasson, sade hon enligt SVT.

22-åringens advokat anser att sex års fängelse är ett för strängt straff och lyfter fram att de stulna föremålen relativt snart återbördad­es.

– Det finns ingen marknad för regalier. Däremot har de såklart ett kulturhist­oriskt värde, det är vi alldeles eniga om, säger Johan Eriksson.

Han föreslår snarare ett straffvärd­e på runt tre år.

Ytterligar­e två unga män, en 26-åring och en 24-åring, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördan­det av det kungliga guldet. Männen är enligt polisens utredning vänner till den åtalade 22-åringen.

De stulna föremålen, ett riksäpple och två kungakrono­r i guld, användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravning­ar i början av 1600-talet. De uppskattas ha ett försäkring­svärde på närmare 7 miljoner euro.

I det material som åklagaren på torsdagen lämnade till tingsrätte­n finns bilder av de stulna regalierna som tydligt visar skador på två av föremålen. Det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:s begravning­skrona har tryckts ihop ovanifrån.

Det var den sista juli i fjol som mannen begick kuppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland