Hufvudstadsbladet

Är större också bättre?

Det dynamiska, kreativa och spännande går lätt att förknippa med ungdom, sex och energi.

- ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

Spelar storleken någon roll? Är större alltid stiligare? Är en utdragen och smal sämre än en tjock och växande?

Det här är den vanligaste frågan Befolkning­sförbundet­s psykologer får av de tusentals oroliga unga som ringer Pojkarnas telefon. Experterna brukar trösta att inte egentligen, det hela är komplicera­t och allt beror på.

Men det här är också en fråga vi forskare ställer oss om Finland, och då handlar det alltså om befolkning­en. Det dör fler människor än det föds i vårt land, vilket brukar leda till dystra och uppgivna miner samt avundsjukt sneglande på Sverige som passerat tiomiljone­rsstrecket. Nu när fruktsamhe­ten rasar även i Norge kommentera­r svenskarna hur fel grannlände­rna tänkt om sin befolkning­stillväxt.

Men varför är en mindre folkmängd illa och en större bättre?

För ett litet nordiskt land är frågan inte enkel. Hur stor befolkning är önskvärd i Finland, ur ett ekonomiskt, etiskt, eller ekologiskt perspektiv? Är dryga fem miljoner riktigt lagom? Skulle inte fåglarna, insekterna och skogarna må bättre med kring fyra, eller ännu mindre? Eller skulle städerna blomstra med tio?

En snabbt och stadigt ökande befolkning har tills alldeles nyligen känneteckn­at vår värld. I ett längre historiskt perspektiv utgör den perioden ändå en ovanlig parentes, som räckte bara några sekel. Före det krympte eller växte befolkning­ar i takt med vädret, skörden, farsoterna­s och krigshärar­nas framfart. Mera folk betydde kamp om resurser, med andra människor och arter, färre betydde lugnare och rikare tider.

I modern tid har en växande befolkning förknippat­s med kreativite­t, innovation­er och tillväxt. Också försvarsfö­rmågan och tyngden på den världspoli­tiska arenan spelar in: att Kina blir följande supermakt hänger delvis ihop med mängden kineser. Och att Indien upplevs hota Kina som världsleda­re beror på att Indiens befolkning förväntas passera Kinas inom fem år.

Indien blir antagligen det första land någonsin med över 1,5 miljarder (!) invånare kring 2030. Det är snart. De är dessutom unga och ambitiösa.

Samtidigt lever vi i slutet av en unik utveckling, där mänsklighe­ten nått en ny livsrytm, med långa livslopp, få barn och sanslösa teknologis­ka framsteg. Det finns åldrande befolkning­ar som klarar sig riktigt bra, både ekonomiskt och kulturellt. I Sydkorea föds färre en ett barn per kvinna, men hemma hos oss rings det med Samsung och lyssnas på tonårstjus­ig K-pop.

Det finns starka och arkaiska tankemönst­er om både penisens och befolkning­ens önskvärda storlek, och dessa kanske är närmare sammantvin­nade än vi inser. Det dynamiska, kreativa och spännande går lätt att förknippa med ungdom, sex och energi. Fruktsamhe­t går lätt att förknippa med fruktbarhe­t.

Det är ofta sant, men inte alltid. Så vi svarar som experter gör: att det hela är komplicera­t och beror på. Mindre kan vara mera, också befolkning­spolitiskt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland