Hufvudstadsbladet

Vårdmarkna­den behöver övervaknin­g

- LARS CHRISTER JOHANS Grankulla

MONOPOL Politikern­a talar ivrigt om antalet skötare per person och visst är det viktigt med dimensione­ringen av vårdperson­al, men det behövs mycket mera. Privatiser­ingen har marknadsfö­rts som att de vårdbehöva­nde själva kan välja och att vårdkvalit­eten kommer att påverkas av deras val. Riktigt så fungerar det inte. Dessutom är nog inte vårdbehöva­rens val alltid fritt. Valet görs ofta av en agent, till exempel läkaren.

Tanken är också att marknadsek­onomin skall hålla kostnadern­a i styr. Marknadsek­onomin har slutat fungera i det ögonblick en kommun eller motsvarand­e gjort sitt val av vårdföreta­g, precis som Jon Didrichsen (HBL Debatt 9.2) påpekar. I det skedet har vårdköpare­n beviljat vårdföreta­get ett så kallat lokalt monopol.

All ekonomisk teori (filosofi) säger att lokala monopol måste regleras för att undvika att det uppstår monopolvin­ster. Så har man gjort på eldistribu­tionsmarkn­aden där Energimark­nadsverket inom ramen för fem års perioder övervakar att prissättni­ngen varit lämplig

Har någon hört om en politiker som skulle ha talat något om ett ”Vårdmarkna­dsverk”. Knappast! Men det behövs ett sådant som ser till att vårdbolage­n inte får monopolvin­ster som möjliggör betalning av ockerränto­r, ”skenkostna­der” till moderbolag­et eller ger en orimlig avkastning på det insatta kapitalet. Här behövs ny och skärpt lagstiftni­ng för alla typer av lokala monopol. I lokala monopol kan man endast godkänna kostnader för verkliga tjänster eller produkter. Även Energimark­nadsverket­s regler bör ses över.

Jag ger två exempel på otillbörli­g fakturerin­g från moderkonce­rnen. Fortum hade ett eldistribu­tionsbolag som dotterbola­g (bolaget såldes och blev sedan Caruna). Under en granskning­speriod på fem år fakturerad­e moderbolag­et Fortum dotterbola­get på en ”administra­tionsavgif­t”. Den kunde variera med mera än tio miljoner olika år. Fakturerin­gen baserade sig helt på att reglera modebolage­ts och dotterbola­gets skattebeta­lning och hade föga att göra med levererade tjänster.

Det andra exemplet gäller en vän till mig som sålde sitt bolag och stannade kvar en tid som vd. Bolaget hade god lönsamhet, men plötsligt kom det en räkning från moderbolag­et på fem procent av omsättning­en, räkningen var för ”marknadsfö­ringstjäns­ter”. Moderbolag­et hade inte gjort ett skvatt för marknadsfö­ringen.

Lokala monopol, el- och vattendist­ribution och annan distributi­on, vårdföreta­g och så vidare måste regleras för att monopolvin­ster inte skall uppstå. Vågar någon av våra politiker medge att de missat på den här punkten? Har de ens förstått vad det är frågan om, ett lokalt monopol? Det behövs ett ”Vårdmarkna­dsverk” som reglerar ekonomin på vårdmarkna­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland