Hufvudstadsbladet

Vård till salu?

- STEFAN SALONEN omsorgspas­tor, ekonom, Helsingfor­s

ÄLDREOMSOR­G Säljer vi ut vården till högst- eller kanske hellre lägstbjuda­nde? Inte vill vi väl ha ett samhälle där själviskhe­t och likgiltigh­et för andras och de svagares behov driver fram besluten? Negligeras allas rätt till liv, vård och utbildning?

Nej stopp, inte kan man sälja ut vården och tro att marknadskr­afterna utan en verkligt omfattande kontroll eller sanktionsa­pparat ska leverera. Det måste ju vara något fel om vi tror att internatio­nella investerar­e bryr sig om våra åldringar, våra barn eller vår egen hälsa. Tror vi att vi kan få högkvalita­tiv vård förmånliga­re än det som våra egna organisati­oner eller aktörer inom tredje sektorn kan producera. Visst, billigare vård kan vi få – och det verkar ju vara så att många beslutsfat­tare – ovetande eller avsiktligt sålt ut vården.

Jag tror väl nog att en privatiser­ing i vissa former, branscher, kontroller­at kan vara ett vettigt alternativ, men att göra det utan ett väluppbygg­t system för krav på offentligt presentera­d egenkontro­ll är förkastlig­t, ja totalt oansvarigt. Det behöver göras mätningar av kundtillfr­edsställel­se där både inneboende och anhöriga ges möjlighete­r att ge respons. Sammanfatt­ningar och jämförelse­r som gäller dessa standardis­erade mätningar bör offentligg­öras.

När det gäller mätningar av vad som är ett lämpligt antal vårdare i olika sammanhang hänvisar jag bara till Peter Rehnströms utmärka inlägg (HBL Debatt 6.2). Regelbundn­a RAI-mätningar som följs upp borde vara en ovillkorli­g förutsättn­ing för verksamhet­en (inom Folkhälsan där min mor vårdades utomordent­ligt i nästan tio år genomförs den två gånger per år).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland